Foto: Wikipedia

U telefonskom intervjuu za američki list Soros je rekao da je zabrinut zbog stotina izveštaja o mogućim krivičnim delima mržnje tokom izbora, a među njima je i ispisivanje „puno nacističkih svastika“ sprejom na automobilima i zgradama. „Moramo učiniti nešto da uzvratimo“, rekao je Soros i dodao da su na predsedničkim izborima probuđene „mračne sile“.

Grupe koje se protive politikama Donalda Trampa objavile su da su posle izbora primile rekordne donacije. Među tim grupama su Američka unija za građanske slobode, Sijera klub i Planirano roditeljstvo.

Soros navodi da donacije nisu izraz političkog stava o Trampu, ali kaže kako smatra da su izjave novog predsednika i njegovih pristalica tokom kampanje, uključujući i one o muslimanima, Meksikancima, ženama i drugima, bile „neposredno odgovorne“ za nedavne, kako se navodi – „epizode“. „Sigurno je da su raspaljene kao posledica kampanje i eskalirale su posle nje“, kaže Soros.

Federalni istražni biro (FBI) je prošle nedelje saopštio da je 2015. broj krivičnih dela mržnje usmerenih protiv Amerikanaca islamske veroispovesti porastao za 67 odsto, dok je broj krivičnih dela mržnje usmerenih protiv „svih grupa“ uvećan za šest odsto.