Rekordne emisije štetnih gasova zbog požara od Sibira do zapada SAD 1EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Požari su rezultirali rekordnim emisijama štetnih gasova u delovima Sibira, SAD i Turske, pošto su zbog klimatskih promena ove godine bili neobično intenzivni, saopštila je u ponedeljak Služba EU za nadzor atmosfere Kopernikus.

Kako se navodi, požari su u 2021. na globalnom nivou emitovali 1,76 milijardi tona uljen-dioksida. To je ekvivalent više nego dvostruko većoj količini emisija ugljen-dioksida u Nemačkoj.

U pojedinim najteže pogođenim područjima su zabeležene do sada najveće emisije kao posledica požara za period januar-februar od kada je Kopernikus 2003. počeo da vodi evidenciju, uključujući delove regiona Jakutija u Sibiru, Turske, Tunisa i zapada Amerike.

„Videli smo da su prostrani regioni zabeležili intenzivne požare koji su trajali duže. Sušniji i topliji vremenski uslovi u regionu pod uticajem klimatskih promena povećali su rizik od požara, kao i da vegetacija bukne u plamenu“, rekao je viši naučnik u Kopernikusu Mark Parington, preneo je Gardijan.

Ukupne emisije štetnih gasova zbog požara na globalnom nivou nisu dostizale najviši nivo od 2003, ali Kopernikus je saopštio da će se takve emisije najverovatnije intenzivirati kako se budu intenzivirale posledice klimatskih promena.

U Jakutiji na severoistoku Sibira su ovog leta zabeležene najveće emisije ugljen-dioksida kao rezultat požara u odnosu na bilo koje leto od 2003. dok je na zapadu Sibira „ogroman broj“ požara rezultirao dnevnim emisijama ugljen-dioksida koje su daleko iznad proseka za period 2003-2021.

Kada je reč o Severnoj Americi, požari u Kanadi, Kaliforniji i na severozapadnoj obali SAD Pacifika emitovali su oko 83 miliona tona ugljen-dioksida dok su se ogromni oblaci dima širili Atlantikom ka Evropi, saopštio je Kopernikus.

Požar „Diksi“ u Kaliforniji koji je plamteo na površini većoj od od 400.000 hektara, najveći je zabeleženi požar u istoriji države.

U Sredozemlju su zbog vrelog i sušnog leta izbili požari u zemljama, uključujući Grčku i Tursku. Hiljade ljudi u ovim zemljama su bili evakuisani iz svojih domova, a Koperniskus je saopštio da je kvalitet vazduha u regionu pogoršan jer su požari rezultirali visokim nivoima PM čestica štetnih po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari