Rojters: Orban tražio ukidanje sankcija Rusiji 1Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Sankcije protiv Rusije treba otpisati, kazao je navodno mađarski premijer Viktor Orban na sastanku svoje Fides partije. Izjavu Orbana potvrdio je portparol Orbanove vlade Zoltan Kovač u kratkoj imejl poruci.

Mađarski premijer Orban, oštri kritičar EU sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, ovakvu nimalo iznenađujući izjavu za njega imajući u vidu savezništvo sa Vladimirom Putinom, kazao je na sastanku iza zatvorenih vrata pred članovima svoje partije pre početka jesenje političke sezone.

Mađarski list „Magyar Nemzet “ piše da je Orban kazao da su EU sankcije podigle cene gasa i inflaciju i da ako ove mere budu otpisane cena gasa bi pale za 50 odsto odmah a nakon toga i inflacija.

Bez sankcija, Evropa bi mogla da povrati snagu i mogla bi da izbegne nadolazeću recesiju, rekao je Orban, ponavljajući svoj raniji stav da sankcije više povređuju Evropu nego Rusiju.

Orban je na svom Fejsbuk profilu objavio sa sastanka stranke: „Sankcije Brisela gurnule su Evropu u energetsku krizu.“

Mađarski premijer je u julu rekao da je EU „pucala sebi u pluća“ zbog odluke da uvede ekonomske sankcije Rusiji. Takođe, Orban se oštro protivio i sankcijama protiv ruskog patrijarha Kirila, iako je na kraju popustio.

Bliski saradnik srpskog predsednika Aleksandra Vučića, Orban je nedavno i u Beogradu kazao da je „lako krojiti politiku sankcija iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji – Rusiji i ko je bliži, više i trpi, pa nije čudno da je mađarski stav daleko od briselskog 2.000 kilometara“.

Vučić je tada Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.