“Rusija je vođena genocidom i kolonijalizmom: Oštre kritike bivše ministarke spoljnih poslova Poljske 1foto; EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Invazija na Ukrajinu je direktan nastavak ruske imperijalne i kolonijalne politike, politike koja nikada nije nestala, smatra bivša ministarka spoljnih poslova Poljske i evroposlanica Ana Fotiga, piše Euractiv, prenosi Oslobođenje.

Ona dodaje da je ruska agresija na Ukrajinu praćena „propagandnom kampanjom koja negira samo postojanje ukrajinske nacije, genocid koji se aktivno vrši nad Ukrajincima, a sve zajedno sa kolonizacijom okupiranih teritorija od strane etničkih Rusa“.

„Ovo se dešava u Mariupolju, Donbasu ili Bahčisaraju. Tamošnja ruska politika identična je onoj Krasne Poljane ili Kamčatke iz 19. veka“, piše Fotiga, a povod za tekst je tribina „Imperijalna Rusija: Osvajanje, genocid, kolonizacija“ koja će se održati 31. januara u sedištu Evropskog parlamenta.

„Bila imperijalna, sovjetska ili ona koju vodi Putin, Rusija se vekovima nije menjala. Vodi se istim imperijalnim instinktima i ponavlja istu šemu: osvajanje, genocid, kolonizacija, a zatim zahteva tiho prihvatanje statusa kvo podmićivanjem međunarodne zajednice lažnom ekonomskom saradnjom ili iluzijom ogromnog ruskog tržišta. Ne smemo se zavaravati da je Moskva deo rešenja bilo kog globalnog problema“, naglašava Fotiga.

Bivša šefica poljske diplomatije dalje ističe da su, „čak i kada se Rusija lažno predstavljala kao stabilizirajuća sila u Evropi, narodi mog regiona su to platili, a moju zemlju je Rusija podelila i okupirala“.

„Moskva je i tada planirala da dalje „ide na zapad“, da izvozi svoju „stabilizaciju“ u 19. veku ili revoluciju u 20. Moskva se ne stidi da otvoreno ponovi svoju imperijalističku šemu u Ukrajini u 21. veku. Zato se moskovski imperijalizam mora jednom zauvek okončati“, jasna je.

Ona navodi da Putin i „njegova banda ratnih zločinaca nisu uzrok, već posledica problema, koren autoritarne i imperijalne suštine Moskve“, a da ruski imperijalizam ima veoma duboke korene.

„Ali danas ne živimo u 16. veku Ivana Groznog ili 18. veku Katarine Druge, već u 21. veku međunarodnog prava, zajedničkih organizacija i zajedničkih vrednosti. Evropski parlament i drugi parlamenti u svetu bi Rusku Federaciju trebali označiti kao terorističku državu. Takvo određivanje ima određene posledice. Ovu terorističku organizaciju, iako je neki smatraju imperijom, treba razbiti“, smatra Fotiga i dodaje:

„Nasuprot tome, nema sumnje da će, u slepoj želji za očuvanjem imperije, drugi kriminalci na rukovodećim pozicijama nastaviti da stvaraju stalne pretnje, destabilizaciju, hibridne napade i ratove protiv suseda i drugih država, porobljavaju i napadaju sopstvenih građana. Zato, kao što je to bio slučaj sa nemačkim Trećim rajhom kao egzistencijalnom pretnjom čovečanstvu i međunarodnom poretku, Ruska Federacija mora da prođe kroz drastične promene“, ističe ona.

Fotiga smatra da je naivno misliti da će Ruska Federacija, „nakon poraza, ostati u istom ustavnom ili teritorijalnom okviru“ i ističe da se nikada u istoriji nije desilo da su tako centralizovane imperije „koje su  potčinile tolike narode“ mogu ostati nepromenjeni posle poraza u ključnom ratu“.

„Dakle, međunarodna zajednica ne sme da ima udoban položaj na margini, čekajući razvoj situacije, već mora da vodi hrabru inicijativu koja podržava ponovnu federalizaciju ruske države, uzimajući u obzir istoriju ruskog imperijalizma, uz poštovanje prava i želja svih naroda. Žrtve ruskog imperijalizma treba da budu u stanju da ponovo izgrade svoje zemlje, sa svim pravima na tradiciju i da odlučuju o svojoj budućnosti“, piše Fotiga, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.