Rusija oštro osudila jučerašnji potez kosovskih vlasti 1Foto: Kosovo Online

Rusija je oštro osudila jučerašnje poteze prištinskih vlasti, ocenivši da su povezani sa predstojećim lokalnim izborima.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Moskva „odlučno osuđuje ispade kosovskih rukovodilaca“ uoči lokalnih izbora 17. oktobra.

„Odlučno osuđujemo ispade kosovskih rukovodilaca koji se osećaju nekažnjivim i koriste bilo koji povod uoči lokanih izbora kako bi među lokalnim stanovništvom postigli eksploziju srbofobije i obezbedili prevagu ultranacionalističkih snaga, nesposobnih za pregovore“, navela je Zaharova.

Zaharova je „upozorila da takva politika Prištine i nejasna reakcija njenih spoljašnjih šefova neizbežno provocira klizanje ka otvorenom sukobu i da uništava pretpostavke za dijalog“.

„Zahtevamo da Kfor ispunjava svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN radi smirivanja raspojasanih albanskih radikala“, navela je Zaharova.

Dodala je da NATO u potpunosti snosi odgovornost za osiguranje mira i bezbednosti.

Ona je navela da su specijalne snage kosovske policije juče „ponovo upale“ na sever Kosova i time prekršile sporazum od pre nekoliko nedelja, postignut uz posredstvo EU.

„Imamo posla sa demonstrativnim odsustvom želje Albanaca da odbace svoje agresivne planove, usmerene na čišćenje pokrajine od nealbanskog stanovništva putem stvaranja neizdrživih uslova za život. Očigledno da radikalna ‘Vlada’ Aljbina Kurtija ne oseća odgovornost za bilo kakve obaveze“, navela je Zaharova.

Juče ujutru su u severnom delu Kosovske Mitrovice izbili sukobi lokalnih Srba i kosovske policije, koja je navela da su njeni pripadnici došli na sever Kosova radi sprečavanja krijumčarenja robe.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.