Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande i među odraslima: Saznajte kolike su kazne 1Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA

Ruski parlament usvojio je u četvrtak u trećem i poslednjem čitanju zakona kojim se postojeća zabrana promovisanja „LGBT propagande” proširuje na decu, a zakon će sada važiti i za odrasle.

Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promovisanja homoseksualizma, uključujući putem interneta, filma, knjige, reklama ili u javnosti, mogao bi biti kažnjen velikom novčanom kaznom, javlja Rojters, prenosi Oslobođenje.

Kazna će iznositi do 400.000 rubalja (6.600 dolara) za fizička lica i do 5 miliona rubalja (82.100 dolara) za pravna lica. Stranci bi se mogli suočiti sa 15 dana pritvora i naknadnim protjerivanjem iz zemlje.

Kritičari vide ovaj potez kao pokušaj daljeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina u Rusiji, gdje su vlasti već koristile postojeće zakone da zaustave gej parade i privedu aktiviste za prava homoseksualaca.

Parlamentarci kažu da brane moral od „neruskih“ dekadentnih vrednosti koje promoviše Zapad.

Zakon je sponzorisalo oko 400 poslanika Državne dume, uključujući predsednika Vjačeslava Volodina, javlja portal Meduza.

„Naš je drugačiji put — onaj koji su izabrali naši dedovi, pradede, bake i prabake. Imamo tradicije; imamo savest; razumemo da moramo da mislimo o deci, porodici, svojoj zemlji i da sačuvamo ono što su nam dali roditelji“, poručio je sagovornik kolegama.

Međutim, grupe za ljudska prava takođe kažu da su potezi osmišljeni da zabrane predstavljanje manjina kao što su lezbejke, gej muškarci, biseksualci i transrodne (LGBT) osobe u javnom životu.

TikTok, aplikacija za deljenje videa, kažnjena je prošlog meseca sa 3 miliona rubalja zbog promovisanja „videa na temu LGBT“, dok je ruski regulator za medije zatražio od izdavačkih kuća da razmotre povlačenje svih knjiga koje sadrže „LGBT propagandu“ iz prodaje.

Pre nego što stupi na snagu, predlog zakona treba da odobri gornji dom parlamenta i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari