Ruska novinarka Marina Ovsjanikova provela u pritvoru nekoliko sati 1Foto: Zoutube/Screenshot

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja je postala poznata upadom tokom direktnog televizijskog emitovanja Dnevnika sa natpisom u kome se kritikuje ruska ofanziva u Ukrajini, rekla je danas da je puštena pošto je u pritvoru provela nekoliko sati. 

„Kod kuće sam, sve je dobro“, napisala je ona noćas na Fejsbuku.

„Od sada znam da je bolje da napustim kuću sa pasošom i tašnom“, rekla je.

Njen advokat Dmitrij Zahvatov rekao je da je Ovsjanikova privedena jer je osumnjičena da je „diskreditovala“ vojsku na sudu u Moskvi gde je bila prošle nedelje da podrži opozicionara Iliju Jašina. Jašinu je određen zatvor zbog  kritikovanja ruske ofanzive u Ukrajini.

To krivično delo uvedeno je posle pokretanja ruske vojne intervencije u Ukrajini i nosi dugu zatvorsku kaznu.

Za sada vlasti nisu objavile da pokreću krivičnu istragu protiv novinarke.

Pritvor je usledio pošto je Ovjsanikova demonstrirala ispred Kremlja mašući plakatom na kojoj se kritikuje vojna intervencija u Ukrajini i predsednik Vladimir Putin.

Ona je postala svetski poznata sredinom marta kada je upala u sred večernjeg Dnevnika na televiziji u kojoj je radila, mašući natpisom na kome se kritikuje ofanziva u Ukrajini i „propaganda“ medija pod kontrolom vlasti.

Ona je tada na kratko bila uhapšena i puštena, a određena joj je novčana kazna.

Snimak njenog upada obišao je svet i mnogi su pozdravili njenu hrabrost u vreme kada se u Rusiji guše svi kritični glasovi.

Opozicija je ne podržava jednoglasno, neki joj i dalje zameraju što je toliko godina radila za televiziju Prvi Kanal, koju ocenjuje kao „glas Kremlja“.

Pošto je radila nekoliko meseci u inostranstvu, za nemački list Di Velt, novinarka je početkom jula objavila da se vratila u Rusiju da reši spor vezan za starateljstvo nad svoje dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.