Putinovi mediji šire laž da je kralj Čarls umro 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U ruskim medijima pojavila se vest da je britanski kralj Čarls III preminuo. Informacija je objavljena i na Telegram kanalu Vedomosti, nekada najuglednijeg poslovnog lista u Rusiji.

Vedomosti su podelile fotografiju Čarlsa u svečanoj vojnoj uniformi i dodale kratak komentar: „Britanski kralj Čarls III je umro“, prenosi Index.

Vest je nastavila da se širi, a informacije o Čarlsovoj navodnoj smrti objavila je i Readovka, prokremljanski Telegram kanal sa više od 2,35 miliona pretplatnika. Uz kraljevu fotografiju, Readovka je objavila i dokument i predstavila ga kao dokument Bakingemske palate.

„Sledeće saopštenje je dato u kraljevskim komunikacijama. Kralj je iznenada preminuo juče popodne“, navodi se u dokumentu, a kao datum je današnji datum, 18. mart.

Pojavila se još jedna verzija dokumenta, koja govori o abdikaciji.

Vest je potom stigla do Ukrajine, gde ju je ponovo emitovala vodeća televizijska stanica, prenosi Gardijan.

Neki mediji su naknadno promenili prvobitna saopštenja.

Ruski sajt Gazeta.Ru je prvobitno napisao na Ks: „Kralj Velike Britanije Čarls III je umro. Ovo izveštava Bakingemska palata. Monarh je imao 75 godina. Nedavno mu je dijagnostikovan rak.“

Naknadno je dodata i sledeća napomena: „Istovremeno, u zvaničnim britanskim medijima o ovome ništa nije pisano. Najverovatnije je informacija lažna“.

Sumnje je konačno razrešila ruska državna novinska agencija Tass, istakavši da „kralj Čarls III nastavlja da obavlja svoje službene dužnosti“.

I britanske ambasade u Moskvi i Kijevu odbacile su izveštaje ruskih medija u kojima se tvrdi da je kralj umro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari