putin mobilizacija ruski vojniciFoto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Pripadnici novoformirane ruske jurišne jedinice rekli su da su njihovi komandanti rasporedili trupe kako bi ih sprečili da se povuku nakon što su pretrpeli ogromne gubitke u istočnoj Ukrajini i dobili pretnje smrću.

U video poruci upućenoj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, grupa od dvadesetak muškaraca u vojnim uniformama kaže da su ostaci Oluje, jedinice u sastavu Ministarstva odbrane, prenosi Indeks.hr pozivajući se na Gardijan.

„14 dana smo bili pod otvorenom minobacačkom vatrom i artiljerijom. Imali smo ogromne gubitke. 34 osobe su ranjene, a 22 su poginule, uključujući našeg komandanta“, rekao je ruski vojnik Aleksandar Gorin na snimku koji se pojavio na ruskim Telegram kanalima u petak.

Drugi vojnik je rekao da je jedinica na početku imala 161 vojnika. Gorin je rekao da su vojnici odlučili da se vrate u ruski štab, ali da im pretpostavljeni to nisu dozvolili. „Stavili su nam trupe iza leđa i nisu nam dali da napustimo položaj. Prete da će nas uništiti jednog po jednog i kao jedinicu. Žele da nas pogube jer smo svedoci potpuno nesavesnog zločinačkog vođstva“, dodao je Gorin.

„Naši komandanti su zločinačka organizacija. Ne možete to drugačije nazvati“, rekao je drugi ruski vojnik, koji se predstavio kao Sergej Moldanov. Gardijan je identifikovao osam muškaraca sa snimka. Kada ih je kontaktirao, njih trojica su potvrdili da su pripadnici jedinice Oluja i da snimak nije lažiran.

Muškarci, koji su tražili da ostanu anonimni, rekli su da su u međuvremenu evakuisani sa fronta. Jedinicu Oluja formiralo je rusko Ministarstvo odbrane u januaru i saopštilo da je to jedinica „posebno dizajnirana za prodor u najsloženije i najrazvijenije odbrambene sektore oružanih snaga Ukrajine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.