sergej rjabkovFoto: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

Samit NATO u Madridu pokazao je agresivnost Alijanse prema Rusiji, ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i dodao da je najavljeno širenje vojnog saveza na Finsku i Švedsku „duboko destabilizirajuće“.

„Samit u Madridu konsoliduje agresivno blokiranje Rusije od strane atlantskog saveza“, rekao je Rjabkov ruskim agencijama.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da samtra Rusiju „direktnom pretnjom“ za bezbednost zapadne vojne alijanse. Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas na samitu Alijanse u Madridu da će SAD ojačati svoje vojno prisustvo u Evropi.

Zapad je rešio da ojača vojna sredstva zbog napada Rusije na Ukrajinu u febrauru.

Takođe, zbog ruske ofanzive na Ukrajinu, Finska i Švedska su zatražile brzi ulazak u Alijansu, za šta je juče otklonjena poslednja kočnica postignutim dogovorom sa Turskom da ukine blokadu za njihovo pristupanje.

„Smatramo širenje Alijanse kao duboko destabilizirajuće za medjunarodne odnose. Time se ne jača ni bezbednost onih koji se šire ni onih koji pristupaju“, ocenio je Rjabkov.

Rusija je obrazložila napad na Ukrajinu potrebom da potisne uticaj NATO dalje od svojih granica. A danas zemlje Alijanse naoružavaju Kijev da se bori protiv ruske vojske, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari