SAD blokirale uvoz pamuka iz kineske oblasti Sindjang kao proizvod prinudnog rada 1Foto: EPA/POLAT NIYAZ

SAD su objavile nove mere protiv uvoza pamuka iz severozapadne kineske oblasti Sindjanga koji, kako se smatra, potiče od prinudnog rada ujgurske muslimanske manjine u toj oblasti.

Ujguri predstavljaju najveću etničku grupu u Sinđangu, velikoj teritoriji koja se graniči sa Avganistanom i Pakistanom.

Američka carina od sada može da zapleni isporuke pamuka proizvedenog u firmi „Sindjang prodakšn i konstrakšn“ (XPCC), navodi se u jučerašnjem saopštenju Ministarstva za unutrašnju bezbednost.

Ta velika, poluvojna kompanija u Sindjangu je od avgusta pod sankcijama američkog ministarstva finansija.

To je šesta akcija koju je preduzela američka carina u poslednjih tri meseca da blokira robu nastalu „prisilnim radom“ u Sinđangu, navodi se u saopštenju.

Peking je naišao na intenzivnu medjunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji bogatoj resursima, gde organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima, prenosi AFP. Kina navodi da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim da narod nadje posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.

SAD su već sredinom septembra donele pet ukaza i blokirale uvoz robe proizvedene u Sindjangu, uključujući pamuk i tekstil, kompjuterske delove i proizvode za kosu, optužujući Peking da je nametnuo Ujgurima „prisilan rad“.

„Predsednik (Donald) Tramp i američki narod neće tolerisati kršenja ljudskih prava od strane kineske komunističke vlade“, rekao je Ken Kučineli, pomoćnik ministra za unutrašnju bezbednost u saopštenju.

On je rekao da ministarstvo preduzima inicijativu da primeni američke zakone i osugura da oni koji krše ljudska prava, uključujući američke kompanije, ne mogu da manipulišu sistemom da bi profitirali od prinudnog rada.

Peking je danas osudio „lažne informacije“ i demantovao postojanje prinudnog rada u Sinđangu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Šunjing rekla je da stanovnici tog regiona biraju svoj posao po svojoj želji.

Ona je osudila mere Vašingtona čiji cilj je, po njenom mišljenju, da pogode kineske kompanije i zaustave razvoj Kine.

Zbog napada pripisanih Ujgurima Kina je u ime borbe protiv terorizma preduzela čvrste mere u Sinđangu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.