SAD zatvorile granice za putnike iz osam južnoafričkih zemalja zbog novog soja virusa 1Foto: EPA-EFE/ PETER FOLEY

Sjedinjene Američke Države (SAD) pridružile su se večeras Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji zabranom putovanja iz sedam država južne Afrike, zbog otkrića nove varijante korona virusa, prenosi BBC.

SAD saopštile su danas da zatvaraju svoje granice za putnike iz osam južnoafričkih zemalja kao odgovor na novu varijantu kovida-19 otkrivene u Južnoj Africi.

Od ponedeljka dolazak u SAD je zabranjen za putnike iz sledećih zemalja: Južna Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Esvantini, Mozambik i Malavi, rekao je jedan neimenovani visoki američki zvaničnik.

Samo državljani i osobe sa stalnim boravom u SAD će moći da udju u zemlju, rekao je on.

Svetska zdravstvena organizacija danas je klasifikovala novi soj virusa kao „zabrinjavajući“ i visoko prenosiv i nazvala ga omikron, prema svom sistemu naziva po grčkim slovima.

Savetnik Bele kuće za pandemiju Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je ranije danas da SAD čekaju dodatne naučne podatke o novom soju korona virusa pre nego što donesu odluku o mogućem zatvaranju granica.

Kanada je takodje saopštila danas da zatvara granice za putnike iz južnoafričkih zemalja. To je isto objavio čitav niz zemalja, uključujući i Evrospku uniju, ne čekajući dalja ispitivanja zaraznosti novog soja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.