SAD i Evropa najveći krivci za većinu globalne ekološke štete 1Ilusstracija Foto: Nenad Kovačević/Danas

Prema revolucionarnoj studiji, SAD i Evropa su odgovorne za većinu globalne ekološke štete uzrokovane prekomernom upotrebom prirodnih resursa. Naučni rad, nedavno objavljen, prvi je koji analizira i dodeljuje odgovornost za ekološku štetu koju je nanelo 160 zemalja u poslednjih pola vijeka.

Utvrđuje se da su SAD najveći krivac, sa svojih 27 odsto svetske prekomjerne upotrebe materijala, a zatim sledi EU sa 25 odsto, uključujući i Veliku Britaniju, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore u tekstu ekologija sad i evropa najveci krivci za vecinu globalne ekoloske stete.

Druge bogate zemlje, poput Australije, Kanade, Japana i Saudijske Arabije bile su kolektivno odgovorne za 22 odsto uništavanja prirodnih resursa.

Kina je odgovorna za 15 odsto devastiranih resursa, a siromašnije zemlje globalnog juga su masovno odgovorne za samo osam odsto, pokazala je analiza.

„Države sa visokim dohotkom su glavni pokretači globalnog ekološkog sloma i moraju hitno da smanje upotrebu resursa na pravičan i održiv nivo“, kaže se u zaključku studije.

Dodaje se da “zbog ekološkog duga, koji duguju ostatku sveta, ove nacije moraju da preuzmu vođstvo u radikalnom smanjenju upotrebe svojih resursa kako bi izbegle dalju degradaciju.

Glavni autor studije profesor Džejson Hikel sa Instituta za nauku o životnoj sredini i tehnologiju u Barseloni, nalaze je ocenio dramatičnim i uznemirujućim.

„Svi smo bili šokirani razmerom doprinosa zemalja sa visokim prihodima u prekomernom korišćenju resursa“, rekao je on za Gardijan:  „Nismo očekivali da će biti tako visoko. Ako sada žele da postignu održive nivoe, treba da smanje upotrebu resursa za oko 70 odsto u proseku u odnosu na postojeće nivoe.”

Dokazi sugerišu da bi to zahtevalo od bogatih zemalja kao što su Velika Britanija i SAD da „prestanu da se fokusiraju na rast BDP-a kao primarni cilj i da umesto toga organizuju svoje ekonomije oko podrške ljudskom blagostanju i smanjenju nejednakosti“.

Hikel i drugi autori studije analizirali su kompleksnom metodom udeo pojedinih zemalja u zagađenju planete i devastaciji biodiverziteta, u skladu sa njihovom veličinom, uzimajući u obzir period od 1970. do 2017. godine.

Australija je predvodila svet u tonama prekoračenja po glavi stanovnika sa 29,16, a zatim je slede Kanada sa 25,82 i SAD sa 23,45 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.