SAD razmatraju humanitarni odgovor posle razornog zemljotresa u Avganistanu 1Foto: Beta/AP Photo

SAD su saopštile da su „duboko rastužene“ smrću najmanje 1.000 ljudi u razornom zemljotresu u Avganistanu navodeći da razmatraju koji je mogući humanitarni odgovor, ne isključujući da o tome razgovaraju direktno sa talibanima čiju vladu nisu priznale.

Predsednik Džo Bajden „prati razvoj situacije“ i razmatra opcije za američki odgovor, rekao je glavni Bajdenov diplomatski savetnik Džejk Saliven u saopštenju.

SAD koje su napustile Avganistan prošlog leta posle dvadeset godina rata ponosne su da su prvi snabdevač humanitarne pomoći toj zemlji, podsetio je Saliven.

„Američki humanitarni partneri već učestvuju u odgovoru uključujući slanjem medicinskih timova da pomognu pogođenom stanovništvu“, rekao je šef američke diplomatije Entoni Blinken u odvojenom saopštenju.

On je obećao da će Vašington nastaviti da „vodi međunarodnu zajednicu u njenom odgovoru na humanitrne potrebe Avganistanaca“.

Upitan da li je američka vlada spremna direktno da pomogne talibanima koji su na vlasti u zemlji od povlačenja SAD portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da talibani nisu zvanično tražili pomoć od Vašingtona.

„Verujem da će humanitarni odgovor na zemljotres biti tema razgovora između američkih i talibanskih zvaničnika narednih dana“, dodao je on. Prajs je rekao da u ovoj fazi SAD usredsređuju napore na humanitarne partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.