SAD u razgovoru sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete 1Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

SAD su konsultovale Japan i Severnu Koreju oko preduzimanja „snažnog“ odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven razgovarao je odvojeno sa južnokorejskim i japanskim kolegama da razradi „odgovarajući i snažni međunarodni“ odgovor.

Severna Koreja danas je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je nadletela Japan, prvi put od 2017. godine što predstavlja eskalaciju u njenoj intenzivnoj kampanji proba oružja.

Južnokorejska vojska saopštila je da je detektovala balističku raketu koja je preletela poluostrvo u pravcu istoka, odnosno oko 4.500 kilometara na visini od 970 kilometara brzinom blizu 17 maha.

U odvojenom saopštenju američka komanda u regionu Azije i Pacifika osudila je ispaljivanje rakete navodeći da „preuzete obaveze Važingtona o odbrani Japana i Južne Koreje ostaju nepokolebljive“.

„SAD osuđuju to delovanje i pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od svakog novog ilegalnog i destabilizirajućeg delovanja“, navela je američka komanda u saopštenju.

Tokio je danas aktivirao sistem uzbune na rakete u zemlji i pozvao stanovništvo u datoj oblasti da se evakuiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari