SAD uvele nove sankcije za Vagner grupu 1foto FoNet Marko Dragoslavić

SAD su uvele dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj grupi Vagner, za koju američki zvaničnici kažu da pomaže ruskoj vojsci u njenom ratu u Ukrajini.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je grupu Vagner označilo kao „značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju” za aktivnosti usmerene na desetine ljudi i entiteta u nastojanju da potkopa sposobnost Rusije da vodi rat, prenosi Rojters.

„Vagnerovo osoblje učestvovalo je u kontinuiranom obrascu ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice dece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Istovremeno, Stejt department je uveo sankcije za nekoliko osoba povezanih sa Vagnerom i šefom grupe Jevgenijem Prigožinom.

Odluka o sankcijama će zamrznuti svu imovinu koju Vagner ima u Americi. Takođe zabranjuje Amerikancima da obezbeđuju sredstva, robu ili usluge ovoj vojnoj grupi.

„Današnje proširene sankcije Vagneru, kao i nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će otežati Putinovu sposobnost da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu“, rekla je ministarka finansija Dženet Jelen, piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.