SAD već mesecima Rusiji šalje privatne poruke: "Potpuno je jasno šta Bajden želi postići" 1Foto: pixabay/12019

Sjedinjene Američke Države već mesecima Moskvi šalju privatne poruke u kojima rusko vodstvo upozoravaju da će Rusiju, u slučaju da Ukrajinu napadne nuklearnim oružjem, snaći ozbiljne posledice, piše Vašington post (The Washington Post).

Anonimni američki zvaničnici rekli su da su upozorenja koje je predsednik SAD Džo Bajden do sada uputio Moskvi namerno bila uvijena.

Bajden, kažu izvori, želi da se Kremlj brine o tome kako će Amerika reagovati ako Ukrajince napadne nuklearnim oružjem.

„Strateška dvosmislenost“ Bele kuće dolazi u trenutku kada Rusija otvoreno preti da će upotrebiti nuklearno oružje ako integritet njene teritorije dođe u pitanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin nuklearnim je oružjem zapretio nakon što su Ukrajinci Ruse proterali sa severoistoka Ukrajine te uoči „referenduma“ o odcepljenju četiri ukrajinske oblasti i pripajanje istih Rusiji, a koji se održavaju danas.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a učestvuje u komunikaciji s Moskvom, međutim, američki zvaničnici nisu hteli da kažu ko Rusima dostavlja spomenute poruke i što sve u njima piše.

Nije poznato da li se Amerika Rusiji javila nakon što je Putin u sredu naredio delomičnu mobilizaciju rezervista.

Viši američki zvaničnik rekao je da Vašington Moskvi tokom poslednjih nekoliko meseci redovito šalje poruke.

Potpredsednik Veća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je u četvrtak na komunikacijskoj platformi Telegram da će Rusija „prihvatiti“ teritorije na istoku Ukrajine u kojima se održavaju referendumi te obećao da će se na tom području pojačati sigurnost.

Medvedev je rekao da će Rusija aneksirana područja braniti svim raspoloživim oružjem, pa tako i strateškim nuklearnim te „onima koji se baziraju na novim principima“, odnosno hipersoničnim raketama.

„Rusija je odabrala svoj put. Nema natrag“, dodao je Medvedev.

Putin je rekao da nije blefirao kada je rekao da će Rusija svoj teritorijalni integritet braniti svim raspoloživim oružjem, pa i nuklearnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.