Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Učesnici protesta, koji traže ostavku vlade i formiranje prelazne vlade koja bi sprovela „poštene i demokratske izbore“, pokušali su da probiju policijski kordon ispred parlamenta, ali ih je policija sprečila u tome. Demonstranti su potom gađali policajce bocama i drugim predmetima.

Prvi put na čelu tog opozicionog protesta nije bio predsednik Demokratske stranke LJuljzim Baša, pa je bivši premijer Sali Beriša dočekan ovacijama. Mnogi demonstranti čekali su da se fotografišu s njim.

Ovo je šesti antivladin protest ispred zgrade parlamenta, koji se odvija u vreme održavanja plenarne sednice, pa je policija, poučena ranijim incidentima, preduzela mere da se oni ne bi ponovili. Na prethodnom okupljanju nezadovoljni predstavnici opozicije i demonstranti pokušali su nasilno da uđu u zgradu skupštine, kada su gađali policiju tvrdim predmetima, na šta im je uzvraćeno suzavcem i vodenim topovima.

Opozicija je tada podnela krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Albanije Sandera Lešija zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i masovne upotrebe suzavca protiv demonstranata.

Albanski predsednik Iljir Meta izrazio je prekjuče spremnost da podnese ostavku, ukoliko bi to pomoglo da se reši politička kriza u zemlji. Meta je rekao da je, posle neuspeha u posredovanju u rešavanju političke krize, spreman da podnese ostavku, „ako bi bio siguran da bi zemlja imala političko, ustavno i stabilno rešenje“.

Opoziciona Demokratska stranka bojkotuje rad albanskog parlamenta i organizuje proteste, optužujući Socijalističku partiju vlade premijera Edija Rame da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom i zahteva prevremene izbore. Socijalisti navode da opozicija ne pomaže napredovanju Albanije ka članstvu u Evropskoj uniji, dok Tirana čeka da Brisel, u junu, odluči hoće li pokrenuti pristupne pregovore s Albanijom.

Povezani tekstovi