Foto: EPA-EFE/South Korea's presidential office Cheong Wa Dae

Severna i Južna Koreja dogovorile su održavanje samita u Pjongjangu od 18. do 20. septembra, kako bi razgovarale o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Severnokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsednik Mon Jae-in razgovaraće tom prilikom o „praktičnim merama“ koje treba preduzeti prema denuklearizaciji Korejskog poluostrva, rekao je novinarima savetnik južnokorejskog predsednika za nacionalnu sigurnost čung Eui-jong nakon susreta s Kimom u Pjongjangu.

Kim je „ponovno potvrdio odlučnost da se u potpunosti denuklearizira“ Korejsko poluostrvo te je izrazio želju za tešnjom suradnjom s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama u tom smislu, naglasio je Čung.

Kolevka mira bez nuklearnog oružja

On je u sredu posetio severnokorejsku prestonicu i vođi te zemlje predao lično pismo od Mona.

Severnokorejska novinska agencija KCNA objavila je, navodeći Kima, da „Sever i Jug treba da nastave s naporima kako bi ostvarili denuklearizaciju Korejskog poluostrva“.

„Njegova je želja da u potpunosti ukloni opasnost oružanog sukoba i užase rata na Korejskom poluostrvu, kako bi ga se transformiralo u kolevku mira bez nuklearnog oružja, slobodnu od bilo kakve nuklearne pretnje“, objavila je KCNA.

Seul novim samitom želi dati zamah diplomatskim naporima koji su počeli na istorijskom samitu 12. juna u Singapuru između Kima i američkog predsednika.

Od tada su njihovi odnosi zategnutiji, jer obe strane optužuju onu drugu da nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoja obećanja.

Kim ima poverenja u Trumpa

Prošli mesec Trump je otkazao posetu državnog sekretara Mikea Pompea Severnoj Koreji.

Uprkos poteškoćama, Kim je rekao da ima poverenja u Trumpa, naglasio je južnokorejski izaslanik.

Takođe je kazao da „prenesemo SAD-u poruku da mora stvoriti situacije u kojima bi on mogao zaključiti da je odluka o denuklearizaciji bila dobra odluka“, dodao je.

Mon i Kim susreli su se do sada direktno dva puta.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.