Sava preti Jasenovcu 1Foto: screenshot /hrt

Vodostaj reke Une u Hrvatskoj Kostajnici u sredu ujutro ponovo je počeo da raste, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, izjavio je načelnik Štaba civilne zaštite Milko Prpić.

Na najkritičnijim su mestima postavljene boks-barijere i zeиji nasipi koji se po potrebi učvršćuju. Mnogi su putevi na području Pounja i Banovine zatvoreni za saobraćaj.

Una je trenutno na 464 cm, šest centimetara niže od kritične tačke i opada. Međutim ekipe u Kostajnici, kažu – spremni su i na vodostaj od 500. U Karlovcu su, na Korani, i dalje na snazi vanredne mere obrane od poplava. Vodostaj Kupe takođe je vrlo visok , kao i Mrežnice, koja se u Dugoj Resi izlila iz korita. Vrhunac vodenogtalasa prošao je tim područjem.

Vanredne mere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju. U opštini Plitvička Jezera, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu. Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne puteve.