stoltenberg i zelenskiFoto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da Ukrajina ima pravo da izvodi napade na vojne ciljeve u Rusiji kako bi se branila od napada i da zapadna alijansa ima pravo da je podrži u tome.

„Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji kao deo prava na samoodbranu, a mi imamo pravo da ih podržimo u odbrani“, rekao je Stoltenberg na pitanje Glasa Amerike u Briselu u sedištu NATO-a.

Posle 23. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja okuplja oko 50 zemalja radi koordinacije vojne podrške Kijevu, Stoltenberg je pozdravio odluku članica alijanse i njenih partnera da smanje ograničenja na upotrebu oružja protiv legitimnih vojnih ciljeva unutar Rusije.

„Ako Ukrajinci to ne bi mogli da urade, onda bismo ih zapravo zamolili da pokušaju da se brane sa jednom rukom vezanom na leđima. Samoodbrana nije eskalacija“, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je pravo Ukrajine na prekogranične udare „postalo očiglednije“ otkako je Rusija otvorila novi front na severu, u Harkovu, i počela da napada tu oblast direktno sa ruske teritorije.

„Granica i linija fronta su manje-više iste i ako su ruske snage, artiljerija i raketne baterije bezbedne čim se nađu na ruskoj strani granice, postaje izuzetno teško za Ukrajince da se brane“, kazao je Stoltenberg.

SAD su nedavno odobrile Ukrajini da napada kopnene ciljeve unutar Rusije, posebno da bi se branila od prekograničnih napada na oblast Harkova. Prošle nedelje, savetnik Bele kuće za komunikacije Džon Kirbi rekao je da SAD nikada nisu postavile ograničenja Ukrajincima da obaraju neprijateljske letelice, čak i ako one nisu u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari