Šef SZO: Odluka Vrhovnog suda SAD o abortusu neuspeh i "korak unazad" 1Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je danas odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom se daje pravo na abortus nazivajući odluku „neuspehom“ koji bi mogao koštati žitvote.

Gebrejesus je izjavio da decenije naučnih podataka dokazuju da pristup bezbednom i legalnom abortusu spašava živote.

„Dokazi su neoborivi. Ograničavanje abortusa vodi žene i devojčice ka nebezbednim abortusima koji rezultiraju komplikacijama, čak i smrću“, rekao je on.

On je rekao da bezbedan abortus treba shvatiti kao zdravstvenu zaštitu i upozorio da bi ograničavanje pristupa nesrazmerno pogodilo žene iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih zajednica.

„Nismo očekivali ovo od SAD“, rekao je Gebrejesus dodajući da brine da je odluka Vrhovnog suda „korak unazad“.

Glavna naučnica SZO Sumija Svaminatan izjavila je da je stav zdravstvene agencije UN o abortusu zasnovan na decenijama prikupljanim podacima iz brojnih zemalja.

„Znam iz sopstvenog iskustva, radeći u Indiji, da je pristup bezbednom abortusu spasonosna mera. Uskraćivanje ženi pristupu abortusu je kao da se nekome uskraćuje lek koji spasava život“, rekla je ona.

Ona je rekla da bi zabrane abortusa malo doprinele smanjenju broja procedura, dok će se žene koje se podvrgnu nebezbednim abortusima izložitu riziku od razvoja fatalnih infekcija krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.