Selaković "može da uči" od Mila Đukanovića 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Crnogorski predsednik Milo Đukanović „ima problem“ što „negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori“, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

On je za televiziju Pink rekao da Srbi, prema popisu, čine 29 odsto stanovništva Crne Gore.

„Za razliku od srpskog šefa diplomatije kojeg pominjanje ideje velike Srbije i velikosrpskog nacionalizma vraća u 40, 50, 60-e godine, nama u Crnoj Gori su ipak svježija sjećanja na 90-e i tragične posljedice takve politike, o kojima je, između ostalog, sinoć u intervjuu RTCG govorio predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović“, saopštila je juče savetnica za spoljnu politiku predsednika Crne Gore Tamara Brajović, prenela je RTCG.

„Drago nam je kada se na tim nivoima u susjednoj Srbiji pažljivo prate intervjui predsjednika Đukanovića, iz kojih svi mnogo toga mogu naučiti. Posebno oni koji se na Balkanu bave politikom. Pažljivim slušanjem se jasno moglo čuti da je predsjednik Crne Gore govorio o Crnoj Gori u kontekstu regiona, evropske i globalne politike. Kritike na račun velikosrpskog nacionalizma i ideje velike Srbije, koje je predsjednik Đukanović sinoć ponovio, nisu novost i dobro su poznate i u Crnoj Gori, u regionu i šire. O posljedicama takve politike, uprkos jasnim i brojnim presudama najviših međunarodnih sudskih instanci, mi u Crnoj Gori mislimo da i dalje treba govoriti, dok god takve ideje žive, lebde u našem političkom prostoru i predstavljaju realnu prijetnju po našu stabilnost“, navodi se u reagovanju Brajović.

Kada „ministar Selaković govori o ‘najžešćem crnogorskom pećinskom nacionalizmu’, ukoliko pod tim misli na građane koji se okupljaju u okviru komitskog i patriotskog pokreta ovih dana u Crnoj Gori, podsjetićemo ga da su komite upravo krvavo stradale početkom prošlog vijeka od produžene ruke velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Crna Gora oprašta, ali ne zaboravlja ničija zvijerstva i zločine. Dobro znaju u Beogradu da Crna Gora i njen predsjednik nikada nijesu bili, niti su neprijatelji Srbije“, zaključila je Brajović.

Janšin papir nepoznanica

Na pitanje o navodnom „non-pejperu,“ dokumentu kojim slovenački premijer Janez Janša predlaže miran „razlaz“ Bosne i Hercegovine, Selaković je rekao da je o tome čitao u medijima ali da nema nikakvu zvaničnu informaciju. On je takođe najavio da će posetiti Rusiju i Iran.