Senatori optužili Trampa da je stavio Saudijsku Arabiju na prvo mesto 1Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Republikanski i demokratski senatori smatraju da je američki predsednik ugrozio sigurnost SAD-a odlukom da ne nameće sankcije Rijadu.

Američki senatori optužili su predsednika Donalda Trampa da je „stavio Saudijsku Arabiju na prvo mesto“ u svojoj odluci da ne preduzima kaznene mere protiv Kraljevstva ili princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, piše portal Al Jazeera Balkans.

Trampova odluka je „još jedno ulizivanje i klečanje pred stranim autoritranim režimom“, napisao je na Twitteru demokratski senator Tim Kaine.

„Samo je pitanje vremena kada će akcije kao ove koje preduzima predsednik direktno ugroziti našu sigurnost“, dodao je.

Nekoliko senatora pozvalo je na uvođenje „ozbiljnih sankcija“ Saudijskoj Arabiji, uključujući „članove kraljevske porodice“.

„Barem ne bismo trebali nagraditi Saudijsku Arabiju našim sofisticiranim naoružanjem koje koriste u bombardiranju civila. Uveren sam da ovo saopštenje znači da je Saudijska Arabija na prvom mestu, ne SAD“, napisao je na Twitteru republikanski senator Rand Paul.

Trampov saveznik i republikanski senator Lindsej Graham rekao je da „nije u interesu naše nacionalne sigurnosti da ne uradimo ništa“ kada se radi o Kašogijevom ubistvu.

„Verujem da će obe stranke pružiti snažnu podršku za ozbiljne sankcije protiv Saudijske Arabije, uključujući odgovorne članove kraljevske porodice, za ovaj varvarski čin, koji se protivi svim civilizacijskim normama“, rekao je Graham.

„Dok je Saudijska Arabija strateški saveznik, ponašanje princa prestolonaslednika, na više načina, pokazalo je nepoštovanje ovog odnosa i dovelo ga do toga, po mom mišljenju, da bude više nego toksičan.“

Republikanski senator Bob Corker i demokratski senator Bob Menendez, predsedavajući Komiteta za strane odnose u Senatu, zatražili su od Trampa da kaže da li je princ Bin Salman odgovoran za ubistvo novinara.

Njih dvojica su pokušavali aktivirati Magnitski zakon 10. oktobra, kojim se zahteva od predsednika da u roku od 120 dana istraži i utvrdi da li je stranac odgovoran za veliko kršenje ljudskih prava.