Foto: EPA/YONHAP

Za sada nije poznato koji je tip raketa ispaljen, ali administracija američkog predsednika testiranje smatra provokacijom.

List Njujork tajms preneo je tokom vikenda da uprkos naporima koji se ulažu u usavršavanje, kako je navedeno, sajber i elektronskih napada protiv balističkog programa Severne Koreje, SAD i dalje ne mogu da suzbiju aktivnosti Pjongjanga.

Japanski zvaničnici tvrde da su tri od četiri ispaljene rakete sletele u vode nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa.

Prema rečima sa južnokorejskih zvaničnika, rakete su ispaljene iz provincije Severni Pjongan. Pjongjang je u proteklih nekoliko meseci sproveo seriju testiranja raketa, uključujući novu raketu srednjeg dometa koju je ispalila u februaru.

SAD imaju 28.500 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji i 50.000 u Japanu, zbog, kako se navodi, moguće agresije iz Severne Koreje.

Osuda zbog raketa

Brisel

Evropska unija je osudila Severnu Koreju zbog današnjeg lansiranja četiri zabranjena balistička projektila i najavila konsultacije sa Japanom i međunarodnim partnerima o načinu reagovanja na taj potez Pjongjanga.

Tri rakete su pale u vode za koje Japan tvrdi da su njegova isključiva ekonomska zona, javlja AP.

Probno lansiranje je reakcija na velike vojne vežbe armija Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ocenila da lansiranje predstavlja potpuno nepoštovanje nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija i da doprinosi rastu napetosti u regionu.

Severna Koreja treba da se vrati dijalogu sa međunarodnom zajednicom i da odustane od planova vezanih za lansiranje novih projektila, izjavila je Federika Mogerini.