Foto: EPA-EFFЕ/KOREA POOL

„Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportiste koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku grupu, umetničku trupu, grupu posetilaca, demonstracionu tekvondo ekipu i grupu novinara“, izjavio je po završetku prvog dela pregovora zvaničnik Hae-sung Čun, a prenosi Hina.

Pregovori su održani iza zatvorenih vrata, iako je vođa severnokorejskog pregovaračkog tima Son-gvon Ri predložio da predstavnici medija budu prisutni na razgovorima. Delegacije su se, ipak, dogovorile da nastave razgovor bez prisustva novinara.

Predstavnici severnokorejske delegacije na svojim odelima imaju značku s likovima njihovih bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, dok južnokorejska strana na svojim značkama ima južnokorejsku zastavu i logo Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Kako Hina prenosi, južnokorejska strana je predložila nastavak pregovora o vojnim pitanjima na kojima bi se raspravljalo o sprečavanju slučajnih sukoba.

„Izrazili smo potrebu za što skorijim nastavkom dijaloga i mirnim dogovorom, koji bi uključivao denuklearizaciju, a temeljio bi se na međusobnom uvažavanju dveju država i saradnji u zaustavljanju aktivnosti koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu”, rekao je Hae-sung Čun. Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni u poslepodnevnim satima po lokalnom vremenu.