Foto: printscreen HRT

U petak je iste radove počela i na graničnom prelazu Gruškovje/Macelj, obavila je popodne Slovenska tiskovna agencija (STA) koja se poziva na predstavnike slovenačkog MUP-a.

Akoizbije novi migrantski talas granični prelaz će biti zatvoren, rekao je državni sekretar slovenačkog MUP-u Andrej Špenga, navodi ova agencija, prenosi HRT.  Slovenija će učiniti sve da migracije ne ugroze sigurnost slovenačkih državljana, dodao je Špenga.

Postavljanje panelne ograde uz dva velika granična prelaza s Hrvatskom u okviru je planiranog postavljanja privremenih tehničkih barijera. Do sada je Slovenija postavila 183 kilometara barijera za usmeravanje migranata uz svoju granicu s Hrvatskom, istakao je Špenga i dodao da su panelne ograde predviđene za 27 kilometara, a ostatak se odnosi na bodljikavu žicu.

Narednih dana ograda na granici će se postavljati na još nekim lokacijama, saopšteno je iz slovenačkog  MUP-a koji navodi da sve protiče u dogovoru s lokalnim zajednicama.

Reč je o potrebnom i privremenom rešenju koje će policiji omogućiti efikasnu zaštitu spoljne granice u slučaju ponavljanja velikog migracijskog talasa kakav se dogodio 2015., kažu u slovenačkoj policiji i navode da je mera podizanja ograde usmerena je na zaštitu ljudi i njihove imovine.