Soroševo predstavništvo se seli u Berlin 1Foto: vikipedia

Zbog sve većeg pritiska mađarske vlade, Soroševo predstavništvo seli se iz Budimpešte u Berlin, a iz njegove Fondacije za otvoreno društvo poručuju da će se njihovi programi i projekti nastaviti, javlja Dojče vele.

Trgovac na berzi Soros otvorio je svoju fondaciju još 1984. u njegovoj rodnoj Budimpešti. Tamo je, nakon pada „gvozdene zavese“ otvoren Centralnoevropski univerzitet, koji se brzo razvio u centar za obrazovanje elita u zemljama mlade demokratije.

Ali, dolaskom na vlast nacionaliste i desničara Viktora Orbana pre osam godina, Sorosevim fondacijama počeo je da se suprotstavlja taj sve uticajniji protivnik.

Orban je protiv onoga za šta se Džordž Soros bori. Godinama je Budimpešta gušila Soroseve fondacije sve novim i novim zakonima. Tokom poslednje izborne kampanje u Mađarskoj, Soros je okarakterisan kao neprijatelj broj 1, što je bilo vidljivo i na bilbordima po čitavoj zemlji.

Nakon formiranja vlade, partija Viktora Orbana uvela je zakon kojim je Sorosevim fondacijama onemogućeno da nastave rad u Mađarskoj.

Svaki saradnik fondacije i svako udruženje kojem se pruža pomoć, po tom zakonu mora da državnim službenicima napismeno predstavi svaku svoju, pa i najsitniju aktivnost – bez obzira na to da li se time krše prava na privatnost podataka.

„Zakoni su nam stalno otežavali da nastavimo rad“, kaže jedan saradnik fondacije koji trenutno radi na zatvaranju predstavništva u Budimpešti.

Već izvesno vreme poznato je da se Sorosevo predstavništvo iz Budimpešte seli u Berlin. Sada se zna i kada i gde.

Predstavništvo u Budimpešti zatvara se 31. avgusta, a od septembra će se useliti u prostorije na berlinskom trgu Potsdamer plac, što je istorijska lokacija, koja se u vreme Berlinskog zida nalazila na „ničijoj zemlji“, navodi Dojče vele.

Od 150 zaposlenih, 85 najpre odlazi u Berlin. Ostali bi trebalo kasnije da im se pridruže.

Tokom godine bi trebalo da budu pronađene kancelarije koje bi bile stalno sedište Sorosevih fondacija.

Iz Berlina će se nastaviti finansijska podrška demokratskim grupama u Mađarskoj, ali i drugim zemljama istočne i jugoistočne Evrope.

„Naši programi i projekti se nastavljaju“, najavljuju Sorosevi saradnici.

U svakom slučaju, preseljenje u Berlin deluje kao svojevrsno političko povlačenje Džordža Sorosa, konstatuje nemački radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari