Španija pooštrava zakon o seksualnom nasilju, menja definiciju silovanja 1Foto: Fernando Villar/Epa

Španija je korak bliže izmeni zakonske definicije silovanja kao svakog seksualnog čina bez pristanka i uvođenju oštrijih kazni za seksualno uznemiravanje, što već godinama traže grupe za zaštitu prava žena.

Usvajanjem novog zakona Španija bi se pridružila grupi 12 evropskih zemalja koje su promenile definiciju silovanja koja se zasniva na nedostatku pristanka, a ne na primeni ili pretnji silom. To su Belgija, Hrvatska, Kipar, Danska, Nemačka, Grčka, Island, Irska, Luksemburg, Malta, Švedska i Velika Britanija.

Parlament Španije bi u septembru trebalo da usvoji zakon kojim se seksualno nasilje i uznemiravanje definišu kao krivična dela i uvode nove kazne.

„Pristanak se priznaje samo kada je osoba to slobodno pokazala postupcima koji, u kontekstu okolnosti slučaja, jasno izražavaju njenu volju“, navodi se u zakonu poznatom kao „Samo da znači da“.

Zakon, koji je vlada već odobrila, treba da dobije i „zeleno svetlo“ poslanika.

Portparolka vlade izjavila je da predloženi zakon predstavlja „odlučni korak napred“ u zaštiti žena.

„Moramo da transformišemo svoju seksualnu kulturu, stavljajući pristanak žena u centar našeg viđenja stvari“, rekla je portparolka.

Zakonske izmene usledile su pet godina posle slučaja grupnog silovanja 18-godišnjakinje tokom festivala u Pamploni. Pet muškaraca je 2018. osuđeno na po devet godina zatvora za manje krivično delo seksualnog zlostavljanja, a ne za silovanje.

Prema važećem španskom zakonu, silovanje i seksualni napad podrazumevaju primenu sile ili zastrašivanje, a u ovom slučaju sud je procenio da nema dokaza da je bilo nasilja.

Vrhovni sud je kasnije poništio presudu i osudio ih za silovanje na po 15 godina zatvora.

Taj slučaj je izazvao masovne proteste i pokrenuo inicijative za izmenu zakona o seksualnom zlostavljanju.

Prema novom zakonu žrtve ne bi morale da dokazuju da su se opirale ili da je bilo nasilja. Svaki seksualni čin bez pristanka bi se prema novom zakonu smatrao agresijom.

Predlog zakona predviđa i zatvorske kazne do 15 godina.

Zakon takođe prvi put definiše seksualno uzmeniravanje na ulici kao krivično delo i predviđa zatvorske kazne za seksualno uznemiravanje na poslu.

Predviđeno je i otvaranje centara za pomoć ženama širom zemlje koji će raditi 24 sata dnevno.

Unapređenje prava žena jedan od prioriteta koalicione vlade Španije pod vođstvom socijalista, čiju većinu čine žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari