Španija ublažila uslove za strane radnike bez dokumenata 1Foto: Pixabay/ smartschwarz

Vlada Španije je danas znatno ublažila uslove za strane radnike bez dokumenata, u nastojanju da hiljade njih postanu deo zvanične radne snage i da reguliše radna mesta u sektorima sa manjkom osoblja poput ugostiteljstva i poljoprivrede.

Današnja uredba Vlade reformiše zakon o imigraciji i olakšava španskim poslodavcima zapošljavanje radnika dok su još u matičnoj zemlji, kao i uslove za dobijanje radne dozvole za radnike koji su već u Španiji.

Špansko Ministarstvo za migracije je priznalo da su dosadašnje procedure bile „često spore i neadekvatne“, i da je to dovelo do visokih socijalnih i ekonomskih troškova za zemlju.

Procenjuje se da u španskoj sivoj ekonomiji radi oko 500.000 ljudi.

Strani radnici koji su u Španiji živeli dve ili više godina mogu da traže privremeni boravak tako što će upisati kurseve obuke za poslove u sektorima sa visokom tražnjom.

Inostrani studenti će moći da počnu da rade u Španiji odmah po okončanju školovanja, dok su do sada morali da čekaju tri godine. Stranim studentima će biti dozvoljeno i da rade do 30 sati nedeljno dok studiraju.

Radne dozvole mogu da traže i stranci koji mogu da dokažu da u Španiji borave najmanje dve godine i da rade bez papira najmanje šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.