Šta sve podrazumeva Putinov dekret o "ratnom stanju": Od prinudnog rada do hapšenja neprijatelja Rusije 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/

Putinov dekret, kojim je juče uveo ratno stanje u četiri okupirane ukrajinske teritorije, dozvoljava primenu vojnog stanja širom Rusije, piše ruski Insajder.

Ukaz Vladimira Putina o proglašenju vojnog stanja „na aneksiranim teritorijama“ sadrži klauzulu koja dozvoljava primenu mera ratnog stanja širom Rusije.

A prvi regioni u kojima će se primeniti niz ovih mera su aneksirani Krim i Sevastopolj, Krasnodarska teritorija, Belgorodska, Brjanska, Voronješka, Kurska i Rostovska oblast.

Prema federalnom zakonu broj 1, ukazuje ruski nezavisni medij, biće moguće uzimati imovinu od stanovnika „za potrebe vojske“. Takođe, omogućava se cenzura i kontrola telefonskih razgovora, izolacija građana „neprijateljske zemlje“ te zabrana napuštanja Ruske Federacije.

Još jedna tačka federalnog zakona 1, ukazuje se, daje šefovima ruskih regiona pravo da uvedu elemente „vojnog stanja“ po svom nahođenju.

Prema stavu broj 3 Putinovog ukaza „o uvođenju vanrednog stanja na teritorijama DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti“, ako je potrebno, druge mere predviđene Saveznim ustavnim zakonom od 30. januara 2002. br. 1 može se primenjivati u Ruskoj Federaciji tokom perioda vanrednog stanja.

Drugi dekret, koji je Putin potpisao juče istovremeno sa proglašenjem „ratnog stanja”, daje šefovima regiona Centralnog federalnog okruga i Južnog federalnog okruga dodatna ovlašćenja, što zapravo omogućava guvernerima da uvedu elemente vanrednog stanja na „svojim” teritorijama po sopstvenom nahođenju.

Preseljavanje građana i eksproprijacija njihove imovine

Na teritorijama na kojima se primenjuju mere zakona „O vojnom stanju“, uvodi se poseban način rada ustanova koje se bave poslovima saobraćaja, komunikacijama i vezama, energetski objekti.

Stanovništvo regiona pod „ratnim stanjem“ može se privremeno preseliti „u sigurna područja uz obavezno obezbeđivanje stacionarnih ili privremenih stanova za takve stanovnike“.

Šta sve podrazumeva Putinov dekret o "ratnom stanju": Od prinudnog rada do hapšenja neprijatelja Rusije 2
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Objekti ekonomske, društvene i kulturne namene biće „evakuisani“. Oni, prema zakonu, mogu biti oduzeti od organizacija i građana dakle sva imovina neophodna za potrebe odbrane „uz naknadno plaćanje od strane države troškova oduzetog“.

U regionu gde se uvodi (ili primenjuju mere) ratno stanje znači i poseban režim ulaska i izlaska sa tih teritorija. Uvodi se ograničenje slobode kretanja na ovoj teritoriji. Saobraćajna vozila se mogu slobodno zaustavljati i pregledati.

Prinudni rad

Po zakonu građani imaju pravo da se uključe u obavljanje poslova „za potrebe odbrane“. Naime: otklanjanje posledica upotrebe oružja, obnavljanje oštećenih i uništenih privrednih objekata, sistema za održavanje života i vojnih objekata, kao i učešće u borbi protiv požara, epidemija i epizootija – širenja zaraze među domaćim životinjama.

Policijski čas i zabrana putovanja

Građanima može biti zabranjeno da budu na ulicama i drugim javnim mestima u određeno doba dana. Predstavnici lokalnih vlasti i organa za sprovođenje zakona imaju pravo da legitimišu ljude, pregledaju njihove stvari, stanove i vozila, kao i da ih zadrže u pritvoru do 30 dana.
Takođe, po zakonu, građanima može biti zabranjeno da putuju van Ruske Federacije.

Cenzura i prisluškivanje

Zakon predviđa uvođenje kontrole nad radom štamparija, računarskih centara i automatizovanih sistema, kao i masovnih medija. Imaju pravo da ih koriste za potrebe odbrane. Zabranjena je upotreba radio prijemnika.

Zakon uvodi i vojnu cenzuru pošte i poruka koje se prenose preko telekomunikacionih sistema, kao i kontrolu telefonskih razgovora. Ovim će se baviti posebno stvorena cenzorna tela.

Poseban režim prodaje lekova

Zakonom je utvrđen poseban režim prometa lekova i preparata koji sadrže opojne i druge potentne supstance, kao i alkoholnih pića. Zabranjena je i prodaja oružja, municije, eksploziva i otrovnih materija.

Izolacija i interniranje građana „neprijateljskih država“

Jedna od klauzula dozvoljava vlastima da izoluju, presele, ograniče ili liše slobode „u skladu sa opštepriznatim principima i normama međunarodnog prava“ državljane strane države koja nije prijateljska prema Ruskoj Federaciji.

Prekidaju se aktivnosti stranih i međunarodnih organizacija u vezi sa kojima su agencije za sprovođenje zakona dobile informacije da je njihov rad usmeren na podrivanje odbrane i bezbednosti Ruske Federacije.

Zabrana skupova, javnih organizacija

Obustavljaju se aktivnosti stranaka, javnih i verskih udruženja koja sprovode propagandu i/ili agitaciju i aktivnosti koje „podrivaju odbranu i bezbednost Ruske Federacije pod ratnim stanjem“.

Uvodi se zabrana i ograničenja održavanja skupova i demonstracija, povorki kao i drugih javnih manifestacija. Zabranjeni su štrajkovi i druga sredstva obustavljanja ili prestanka rada organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.