Stoltenberg: NATO ne želi novi hladni rat 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

„Pozivamo Rusiju da ponovo počne da poštuje sporazum INF. Istovremeno treba da budemo spremni za svet bez sporazuma INF i sa više ruskih raketa“, rekao je Stoltenberg u Sofiji posle razgovora sa bugarskim ministrom Bojkom Borisovim, preneo je Frans pres.

Vašington je početkom februara najavio da se povlači iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF, zaključenog 1987. godine u jeku Hladnog rata da bi se smanjili rizici od većeg sukoba. SAD optužuju Rusiju da krši taj sporazum što ona demantuje. Rusija je takođe suspendovala svoje učešće u sporazumu, optužila SAD za „izmišljene optužbe“ i najavila da sebi daje dve godine da razvije nove rakete.

„Taj sporazum je decenijama bio nezaobilazan za kontrolu naoružanja. NATO ne želi novi Hladni rat, mi ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ranije upozorio da je rusko kršenje tog ključnog ugovora iz vremena Hladnog rata jedno od najvećih bezbednosnih izazova Alijanse, navodi agencija AP.

Bugarski premijer Borisov će početkom iduće nedelje primiti svog ruskog kolegu Dmitrija Medvedeva. Borisov je rekao da želi da upotrebi maksimalnu diplomatsku snagu da se ne uđe u trku u naoružanju.

„Ne samo da Bugarska nije Trojanski konj Rusije u NATO nego je ona jedna od najdisciplinovanijih i vernih članica NATO“, rekao je Borisov.

Stoltenberg je bio u Bugarskoj povodom 15. godišnjice bugarskog ulaska u NATO.