Stoltenberg: Rusiji se ne sme dozvoliti da pobedi u ratu protiv Ukrajine 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu protiv Ukrajine, koji predstavlja najopasniji trenutak za Evropu od Drugog svetskog rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je rekao da će zemlje članice NATO možda morati da dugo nastave da pomažu Ukrajinu oružjem i drugom pomoći, kako bi sprečile Rusiju da pobedi.

„U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspe. Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da ruski napad nije usmeren samo na Ukrajinu, već i na zapadne vrednosti.

Stoltenberg je ponovio da je NATO odlučan da brani svih svojih 30 zemalja članica.

„Ako predsednik Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji NATO-a kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se ceo NATO uključiti odmah“, rekao je Stoltenberg.

Napad Rusije na Ukrajinu podstakao je ranije neutralne zemlje Finsku i Švedsku da zatraže članstvo u NATO-u. Njihove zahteve za prijem do sada su ratifikovale 23 od 30 država članica, uključujući SAD.

Sedam zemalja članica tek treba da formalno pristanu, i to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugalija, Slovačka, Španija i Turska, navodi RSE.

Samo se Turska prvobitno usprotivila. Ona je pored ostalog kao uslov za podršku postavila da Stokholm i Helsinki ne pomažu kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom terorističke Radničke partije Kurdistana, i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turska je saopštila da će se ovog meseca specijalni komitet te zemlje sastati sa finskim i švedskim zvaničnicima, kako bi procenio da li se dve zemlje pridržavaju uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.