Jens StoltenbergFoto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da se samit šefova država i vlada članica alijanse u Madridu održava usred najozbiljnije bezbednosne krize od Drugog svetskog rata.

Ovo će biti istorijski samit, koji će iskazati jedinstvo alijanse i sposobnost NATO da se prilagodi promenama u svetu, rekao je Stoltenberg.

On je najavio da će na samitu biti usvojen novi Strateški koncept alijanse, u kojem će, kako očekuje, biti jasno navedeno da Rusija predstavlja direktnu pretnju za bezbednost skoro milijardu stanovnika članica NATO.

Stoltenberg je izrazio očekivanje da će se članice alijanse složiti i da Kina predstavlja izazov za njihove vrednosti, interese i bezbednost.

Peking nije protivnik, ali treba voditi računa o posledicama po našu bezbednost dok gledamo koliko Kina ulaže u rakete velikog dometa, nuklearno oružje i pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu, kao što je mreža 5G i u našim zemljama, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, novi Strateški koncept će iskazati koliko se NATO menja, u skladu sa promenama u svetu, zbog čega se radi o “najuspešnijojem savezu u istoriji, jer je u stanju da se prilagodi kada je to potrebno”.

Stoltenberg je izjavio da će NATO iskazati podršku Ukrajini, čiji će se predsednik Volodimir Zelenski obratiti učesnicima samita.

Navodeći da će alijansa usvojiti “sveobuhvatni paket pomoći” Ukrajini, Stoltenberg je rekao da NATO godinama podržava Kijev i da je podrška ojačana posle napada Rusije na tu zemlju.

Lideri alijanse će u Madridu pozvati Finsku i Švedsku da postanu članice NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.