Stotine dece seksualno zlostavljano u domovima u Londonu nekoliko decenija 1Foto: Pixabay/Counselling

Britanska javna istraga o seksualnom zlostavljanju dece saopštila je danas da je nekoliko stotina dece bilo izloženo „teško shvatljivim“ nivoima zlostavljanja i zanemarivanja tokom nekoliko decenija.

Nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju dece je navela da su se socijalni radnici u opštini Lambet u južnom Londonu izmedju šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka odnosili prema deci kao da su „bezvredna“.

Rečeno je da su zaposleni u opštini južni London „izložili ranjivu decu“ seksualnim prestupnicima koji su se infiltrirali u sirotišta i hraniteljske porodice sa „razornim, doživotnim posledicama po žrtve“.

Kada su se deca žalila uglavnom im nisu verovali.

„Tokom nekoliko decenija deca u domovima i hraniteljskim porodicama pretrpela su nivoe okrutnosti i seksualnog zlostavljanja koje je teško razumeti“, rekla je šefica istrage Alekis Džej.

Autori izveštaja koji su prikupili dokaze o silovanju, zlostavljanju i seksualnom zlostavljanju dece, naveli su da je 705 bivših korisnika tri doma prijavilo seksualno i druge vrste zlostavljanja, ali da je za četrdeset godina samo jedan od zaposlenih bio disciplinski kažnjen.

U izveštaju se navodi da su mnogi zaposleni pokazivali „bezosećajni nemar za ranjivu djecu“ iako su bili plaćeni da paze na njih, kao i da je „rasizam evidentan u neprijateljskom i nasilnom postupanju“ prema crnačkoj deci.

Autori izveštaja su pozvali policiju da razmotri da li postoji osnov za pokretanje krivične istrage povodom smrti jednog dečaka, koji se ubio u domu 1977. godine, a prethodno se žalio da ga je zlostavlja jedan stariji zaposleni.

Višegodišnja istraga pokrenuta je posle smrti britanskog voditelja Džimija Sevila (Jimmy Savile) 2011. godine, koji je vodio i dečije emisije, kada je desetina osoba prijavilo da ih je zlostavljao.

Istraga je sada usmerena na propuste u zaštiti dece u više okruženja, uključujući škole koje vode crkve, popravne domove za maloletnike, a ukupni izveštaj biće objavljen sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari