Stručnjaci: Kineske vakcine i dalje efikasne protiv delta soja 1Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Vakcine protiv kovida-19 koje se trenutno primenjuju širom Kine prema tvrdnjama kineskih stručnjaka nastavljaju da pokazuju dobre preventivne i zaštitne efekte protiv delta soja korona virusa, piše danas Čajna dejli, a prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

,,Dostupni nalazi ukazuju na to da bi delta soj mogao da umanji zaštitu od vakcina protiv kovida-19, međutim trenutno aktuelne vakcine i dalje imaju dobre preventivne i zaštitne efekte protiv ovog soja“, rekao je istraživač u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Feng Ziđijen.

Procenjuje se da je delta soj skoro dvostruko zarazniji od originalnog soja korona virusa i da se širi mnogo brže, kao i da je veća verovatnoća da će izazvati ozbiljne simptome kod pacijenata, rekao je Feng.

Iako nijedna vakcina ne može da pruži stopostotnu zaštitu od virusnih infekcija, različite varijante kovida-19 i dalje se mogu kontrolisati postojećim vakcinama, rekao je drugi istraživač u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Šao Jiming.

Šao je naveo i da trenutne studije pokazuju da kineske vakcine protiv kovida-19 mogu efikasno da smanje stopu hospitalizacije, teške slučajeve i smrtni ishod kod obolelih osoba.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Stručnjaci: Kineske vakcine i dalje efikasne protiv delta soja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.