Šulc za uspostavljanje "Sjedinjenih Država Evrope" 1Foto:PHILIPP GUELLAND/EPA

Šef Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Martin Šulc želi da se Evropska unija do 2025. godine transformiše u Sjedinjene Države Evrope koje će imati zajednički ustavni ugovor.

Zemlje članice EU koje s tim ne žele da se saglase morale bi po automatizmu da napuste članstvo, rekao je Šulc juče na partijskom danu SPD-a u Berlinu, prenose nemački mediji.

Šulc je socijaldemokratama i biračima ponudio svoje izvinjenje zbog istorijskog poraza, kako piše Velt, na saveznim izborima održanim u septembru. „Kao kandidat za kancelara nosim odgovornost za takav izborni rezultat“, rekao je Šulc na početku svog govora. SPD je sa osvojenih 20,5 odsto glasova imala svoj najlošiji rezultat u istoriji savezne republike.

Kada je reč o mogućnosti formiranja nove velike koalicije u Nemačkoj, Šulc je rekao: „Ne moramo po svaku cenu da vladamo. Ali takođe ne smemo da želimo da ne vladamo po svaku cenu“. Istovremeno, Omladina SPD-a se na partijskom danu izjasnila protiv velike koalicije smatrajući je opasnošću koja može ugroziti i samo postojanje SPD-a.

Kevin Kunert, šef omladine stranke, upozorio je da bi se ona u slučaju sklapanja velike koalicije mogla pretvoriti u „patuljka“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Šulc za uspostavljanje "Sjedinjenih Država Evrope"”

  1. Svet ce se menjati i ici kuda je krenuo i mora da ide-ka vecem jedinstvu,progresu i slobodi. Drukcije ne moze ni da bude.

  2. Uglednin nemački dnevmik Cajt piše danas da je neko ko danas traži Evropski Ustav ili naivan ili neodgovoran, ali Danas radije oktroiše i sebe i svoje čitaoce, nego da omogući slobodu izražavanja. Još jedan srdačan pozdrav moderatoru komentara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.