Sutra inauguracija Emanuela Makrona - drugi put predsednik Francuske 1foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U Parizu će sutra biti održana ceremonija inauguracije Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji će drugi put zaredom biti predsednik Francuskoj posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora održanog 24. aprila.

Ceremonija je zakazana u 11.00 u sali za proslave Jelisejske palate, ali je predviđeno da svečanost bude skromna, saopštili su izvori bliski francuskom predsedništvu.

Prema utvrđenom protokolu, ceremonija će početi proglašavanjem zvaničnih rezultata predsedničkih izbora. Tu ulogu ima predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus (Laurent Fabius).

Centrista Makron je u drugom krugu izbora osvojio 58,55 odsto glasova, a njegova protivnica, liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) 41,45 odsto.

Kako nalaže protokol na inauguraciji predsednika Francuske, Makronu će biti uručena velika ogrlica Legije časti, čime će postati veliki  majstor tog reda. To isto je učinjeno pre pet godina kada je Makron osvojio prvi predsednički mandat.

Francuski predsednik će održati govor zvanicama, među kojima će biti predsednici oba doma parlamenta, Rišar Feran (Richard Ferrand) (donjeg doma) i Žerar Larše (Gerard Larcher) (gornjeg doma – Senata).

Dva ranija predsednika koja su osvojila drugi uzastopni mandat, socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterand) i desničar Žak Širak (Jacques Chirac) takođe su izabrali skromnu ceremoniju inauguracije.

Makron će u nedelju učestvovati na svečanostima povodom godišnjice pobede, 8. maja 1945. godine.

Francuski predsednik će u ponedeljak boraviti u Berlinu gde će se sastati sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholz). To će biti njegovo prvo putovanja u inostranstvo u cilju potvrde „snage francusko-nemačkog partnerstva“.

Francuze očekuju uskoro još jedni važni izbori – parlamentarni izbori koji će biti održani u dva kruga, 12. i 19 juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.