Sve više zemalja potvrđuje prisustvo Omikron varijante, uvode se “dodatne mere” 1Korona virus, testiranje Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U toku je istraga prvih slučajeva zaraze za koje se smatra da potiču od nove varijante virusa korona nazvane Omikron u Nemačkoj, Češkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji, zbog čega su ove zemlje najavile moguće uvođenje dodatnih mera.

Prvih nekoliko slučajeva u Nemačkoj i Češkoj se istražuje, dok vlasti u Holandiji pokušavaju da utvrde da li je neko od 61 putnika, koji su imali pozitivne testove na kovid 19, zaražen novim sojem.

Očekuje se da britanski premijer Boris Džonson objavi nove mere u cilju obuzdavanja zaraze pošto su dva slučaja Omikron varijante otkrivena u Velikoj Brintaniji, prenosi Gardijan.

Australija i još nekoliko zemalja pridružile su se onima koje uvode restrikcije na putovanja iz Južne Afrike gde je otkrivena nova varijanta virusa koju je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao “zabrinjavajuću”.

Nemačke vlasti veruju da je novi soj virusa stigao u saveznu državu Hesen preko jednog putnika koji se vratio iz Južne Afrike.

“Nekoliko mutacija tipičnih za Omikron pronađeno je u jednom putniku koji je došao iz Južne Afrike”, napisao je na Tviteru Kaj Kloze, ministar za socijalna pitanja u Hesenu, gde se nalazi međunarodni aerodrom u Frankfurtu.

Desetine ljudi koji su stigli u Holandiju na dva leta iz Južne Afrike u petak su bile pozitivne na testiranju na kovid 19.

U toku su testiranja kako bi se ustanovilo da li je neko od njih doneo Omikron prilikom sletanja na međunarodni aerodrom u Amsterdamu.

Letovi iz Johanesburga i Kejp Tauna su sleteli ubrzo pošto je holandska vlada zabranila letove iz nekih južnoafričkih zemalja.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da će se od sutra još četiri afričke zemlje naći na vladinoj “crvenoj” listi zabrane letova.

Prema njegovim rečima, ciljana testiranja će se sprovoditi u dve oblasti u Engleskoj, a premijer Džonson će “najaviti dodatne mere”.

Džavid je naglasio da je “to pravi pokazatelj da je ova pandemija daleko od toga da je završena” i ponovo pozvao ljude da se vakcinišu, uključujući i buster doze.

Doktor Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, kaže da “ne bi bio iznenađen” ako Omikron varijanta bude otkrivena u Sjedinjenim Državama.

Govoreći za En-Bi-Si njuz tudej, glavni vladin savetnik je potvrdio da za sada još nije potvrđeno prisustvo novog soja.

“Nismo ga još uvek otkrili, ali kada imate virus koji pokazuje takav stepen prenosivosti i već postoje slučajevi povezani sa putovanjima koji su zabeleženi u Izraelu, Belgiji i drugim zemljama, gotovo je izvesno da će se on proširiti svuda”, dodaje Fauči.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.