Švedska agencija upozorila na veću pretnju od napada posle spaljivanja Kurana 1Foto: Shutterstock/Hasbi Sahin

Švedska bezbednosna agencija je danas upozorila da je pretnja od napada u toj skandinavskoj zemlji porasla otkako je ekstremno desni aktivista spalio Kuran ispred Ambasade Turske u Stokholmu.

Agencija je ukazala na brojne međunarodne reakcije na prošlomesečni protest ispred Ambasade Turske i iznela procenu da se bezbednosna situacija u zemlji pogoršala.

„Procenjujemo da je Švedska više u fokusu nego ranije zbog nasilnog islamizma na globalnom nivou“, navela je služba bezbednosti SAPO.

Služba, međutim, nije promenila nivo pretnje od terorizma u Švedskoj, koji je zadržala na trećem od pet stupnjeva.

Tenzije Stokholma i Ankare mesecima su povećane zbog zahteva Švedske i Finske da postanu članice NATO-a.

Turska veoma zamera Švedskoj što je dozvolila održavanje antiturskih protesta, a naročito to što nije sprečila antiislamskog aktivistu Rasmusa Paludana da spali Kuran, svetu knjigu islama. Turska takođe tvrdi da Švedska ne čini dovoljno u borbi protiv kurdskih aktivista koje Ankara smatra teroristima.

Ankara je više puta navela da neće dati saglasnost za ulazak Švedske u NATO, ako Stokholm ne ispuni njene zahteve. Za ulazak neke zemlje u NATO potrebno je odobrenje svih 30 članica alijanse.

Policija u Stokholmu je kasnije danas saopštila da nije odobrila spaljivanje Kurana na novom protestu, jer se procenjuje da bi takvo okupljanje moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.