(Ilustracija) Foto: EPA-EFE Mats Andersson

.. a Švedska, koja je najugroženija, zatražila je pomoć od svojih partnera iz Evropske unije da se izbori sa vatrenom stihijom koja je zahvatila veliki deo ove zemlje, što je rezultiralo evakuacijom stanovništva iz četiri oblasti. Švedska vlada je upozorila desetine hiljada ljudi da ostanu u zatvorenom prostoru i da zatvore prozore i ventilaciju kako bi izbegli udisanje dima. Železnički saobraćaj je u prekidu u mnogim delovima zemlje.

Kopernikov program za opservaciju Zemlje, koji daje dnevne izveštaje o požarima u Evropi, saopštio je da više od 60 požara besni u Švedskoj, kao i na arktičkim geografskim širinama u Norveškoj, Finskoj i Rusiji. Norveška je poslala šest vatrogasnih helikoptera kada je susedna Švedska zatražila pomoć. Italija je poslala dve Canadair CL-415 letelice, koje mogu da izbace 6.000 litara vode pri svakom poletanju, u Erebro u okrugu Helsingland. Na zapadu Švedske, vatrogasne operacije su privremeno obustavljene u blizini vojnog centra za treninge kod šume Elvdalen, zbog zabrinutosti da bi ekstremne vrućine mogle da izazovu eksplozije artiljerije koja se tamo nalazi. Stanovnici Upsale kažu da su mogli da vide oblake dima od požara, a vlasti su zabranile pravljenje roštilja zato što 18 dana zaredom nije padala kiša, a temperature su veoma visoke.

„Ovo je definitivno najgora godina u poslednje vreme kada su šumski požari u pitanju. Iako ih ima svake godine, ovoga puta ih je zaista previše“, kaže Majk Pikok, univerzitetski istraživač i lokalni stanovnik. Do velikih požara je i ranije dolazilo u Švedskoj, ali nikada na toliko velikom području kao sada. Pored toga, sve više požara prijavljuju i drugi severni regioni kao što su Grenland, Aljaska, Sibir i Kanada. Uzroci požara su različiti: roštilj, cigarete i gromovi do kojih sve učestalije dolazi kako se planeta zagreva. Švedske vlasti upozoravaju da je rizik da u narednim danima dođe do još požara „ekstremno visok“ zbog predviđenih visokih temperatura koje će prelaziti 30 stepeni Celzijusa. Veći deo severne hemisfere je zahvatilo neuobičajeno vrelo vreme u poslednjih nekoliko nedelja, koje je donelo rekordne temperature od Alžira do Kalifornije i izazvalo požare od Sibira do Jorkšira.

Delove Zapadne Evrope, naročito Veliku Britaniju i Irsku, krajem juna je zahvatio toplotni talas koji je u mnogim gradovima doneo i nove apsolutne temperaturne rekorde, a vrućine je pratila ekstremna suša i brojni šumski požari. U nekim delovima Velike Britanije i Irske se usled vrućina, retko viđenih u tim krajevima, topio i asfalt na putevima. Najmanje 33 osobe umrle su na području Kvebeka od posledica visoke temperature koja je početkom ovog meseca zahvatila istočni deo Kanade. Od toga, 18 smrtnih slučajeva zabeleženo je u Montrealu, gde su temperature dostizale i 45 stepeni Celzijusa. Prema podacima Odeljenja za javno zdravlje, među preminulima su bili najbrojniji muškarci starosti od 53 do 85 godina koji su živeli na višim spratovima stambenih zgrada bez klima-uređaja.

Evropski informacioni sistem za šumske požare (EFFIS) upozorava da će u narednim nedeljama u većem delu centralne i severne Evrope biti ekstremno povećana opasnost od izbijanja požara. Zvaničnici EU kažu da je većina požara ove godine izbila izvan uobičajene evropske zone požara oko Mediterana i da se sve više pojavljuju u neočekivano doba godina. Prošla godina je bila najgora u evropskoj istoriji kada su u pitanju požari, što je dovelo do uništenja hiljada hektara šuma i obradivih površina u Portugalu, Španiji i Italiji, i to čak i u novembru. Klimatski naučnici upozoravaju da Arktik i druga područja u kojima nije bilo požara sada postaju sve podložnija njihovom izbijanju. „Sa globalnim zagrevanjem područja koja su podložna požarima su sve šira, a posledica toga su požari na severozapadu Engleske i u Švedskoj“, kaže Vinsent Gauci, profesor globalnih ekoloških promena na Otvorenom univerzitetu.