Sveta stolica i Oman uspostavili diplomatske odnose 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Sveta stolica saopštila je danas da je uspostavila diplomatske odnose sa sultanatom Oman što su prve diplomatske veze Rimokatoličke i te sunitske zemlje u kojoj je islam državna religija.

Sveta Stolica i Sultanat Oman „odlučili su da uspostave, na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima od 18. aprila 1961. godine, pune diplomatske odnose na nivou Apostolske nuncijature u Sultanatu Omanu i ambasade pri Svetoj stolici“, navodi se u saopštenju Vatikana.

Smešten u jugoistočnom delu Arapskog poluostrva, Oman, zemlja bogata naftom, okružena je Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom, ima oko 4,5 miliona stanovnika, uključujući mnoge strane radnike.

Današnja objava dolazi tri meseca posle posete pape Franje Bahreinu. Papa je od početka svog pontifikata 2013. godine dva puta posetio zalivske zemlje, prvi put Ujedinjene Arapske Emirate 2019, a drugi put Bahrein.

Oman, čije je zakonodavstvo zasnovano na šerijatskom pravu, tako postaje jedna od 180 država koje imaju zvanične diplomatske odnose sa Svetom stolicom, koja, međutim, ne održava diplomatske veze sa Saudijskom Arabijom, Avganistanom ili Severnom Korejom.

Oman ima četiri katoličke parohije i 12 sveštenika, navodi se u saopštenju Vatikana.

Rodno mesto islama – Zaliv ima oko 3,5 miliona hrišćana, od kojih su oko 75 odsto katolici, uglavnom radnici migranti sa Filipina i iz Indije.

Kuvajt je bio prva zemlja u tom regionu koja je uspostavile veze sa Vatikanom 1968, Jemen 1998, Bahrein 2000, Katar 2002 i Ujedinjeni Arapski Emirati 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari