Svetski mediji o Orbanovom šalu: Mađarski premijer redovno provocira susedne zemlje “velikom Mađarskom” pre Prvog svetskog rata 1instagram.com/orbanviktor

To da je mađarski premijer nosio šal sa mapom “velike Mađarske” uglavnom je izavalo ljutnju kod zemalja koje obuhvata ta izgubljena teritorija, a o tome su juče pisali svi vodeći svetski mediji.

Britanski Gardijan u tekstu pod naslovom “Kijev traži izvinjenje nakon što je premijer Orban nosio šal na kojem su delovi Ukrajine prikazani kao deo Mađarske”, ukazuje da Orban redovno izaziva kontroverze jer se poziva na teritoriju Mađarske pre Prvog svetskog rata.

Gardijan piše da su se Ukrajina i Mađarska poslednjih godina više puta sukobljavale oko, kako je Mađarska tvrdi, ograničenja prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini da koriste svoj maternji jezik, posebno u obrazovanju, nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama.

U susednim zemljama živi oko dva miliona etničkih Mađara, uključujući 1,2 miliona u Rumuniji i 150.000 u Ukrajini, podseća Gardijan.

Bi-bi-si (BBC) je izvestio o šalu mađarskog predsednika pod naslovom “Šal Viktora Orbana „Velike Mađarske“ razljutio Rumuniju i Ukrajinu”.

BBC navodi da je Orban godinama kritikovan u Evropi zbog ograničavanja slobode medija i prava manjina i grupa civilnog društva, kao i zbog svog dugogodišnjeg prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Optužen je za podrivanje osnovnih vrednosti EU, dok on optužuje Brisel za prekoračenje svojih ovlašćenja”, piše BBC.

I Politiko je pisao o Orbanovom šalu.

Istakli su kritike Ukrajine na račun mađarskog predsednika “zbog nacionalističkog „velike Mađarske“, koji je uznemirio Kijev, ali i Bukurešt.

Euronews piše da je Orban šalom provocirao okolne zemlje, ukazujući da je ova “istorijska teritorija” obuhvatala je velike delove moderne Hrvatske, Srbije, Rumunije i Slovačke, koji su svi izgubljeni Trijanonskim ugovorom iz 1920. godine nakon raspada zajedničke Austro-Ugarske države.

Kijev post piše da je “Velika Mađarska“ širok opšti pojam koji se sastoji od iredentističkih i revizionističkih političkih ideja.

“Ideja je povezana sa mađarskim revizionizmom. Njen cilj je da obnovi granice koje su postojale pre Prvog svetskog rata u Kraljevini Mađarskoj, ili bar da povrati kontrolu nad mađarskim naseljima u zemljama koje su susedne Mađarskoj”, navodi Kijev post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.