SZO: Svaki treći Evropljanin se ne bavi dovoljno sportom 1Foto: Shutterstock/Ivan Kurmyshov

Svaka treća odrasla osoba u Evropskoj uniji ne bavi se dovoljno sportom, a trend je pogoršan pandemijom korona virusa, navodi se u danas objavljenom izveštaju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U 2016. godini 35,4 odsto odraslih u 27 država članica EU bilo je nedovoljno aktivno prema kriterijumima SZO koja preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno.

Skoro polovina ispitanika (45%) navodi da nikada ne vežba ili se bavi sportom, navodi se u izveštaju.

Nizak nivo fizičke aktivnosti je takođe čest među adolescentima, posebno devojčicama. Samo 17,6 odsto dečaka i 9,6 odsto devojčica izjavilo je da ispunjava preporuku SZO o najmanje jednom satu vežbanja dnevno.

Sa godinama situacija ne postaje bolja. Samo četvrtina odraslih starijih od 55 godina bavi se sportom ili vežbanjem bar jednom nedeljno.

Žene su manje aktivne od muškaraca. Razlika između polova je posebno izražena između 15 i 24 godine – 73 odsto muškaraca se bavi sportom ili vežbanjem najmanje jednom nedeljno u poređenju sa 58 odsto žena.

Socioekonomski status takođe utiče na te navike. Samo 24 odsto ljudi koji smatraju da pripadaju radničkoj klasi kažu da vežbaju najmanje jednom nedeljno dok je među onima koji sebe smatraju pripadnicima bogatije društvene kategorije njih 51 odsto.

Pandemija kovida-19 je pogoršala situaciju. Dok su se neki za vreme restrikcija zbog pandemije više bavili sportom, kod većine je bilo suprotno.

Više od polovine Evropljana je smanjilo redovne fizičke aktivnosti, a samo sedam odsto planira da se bavi više fizičkom aktivnošću kada pandemija prođe, navodi se u studiji.

Ako bi svi poštovali nivoe aktivnosti koje preporučuje SZO, više od 10.000 prevremenih smrti među ljudima koji imaju od 30 do 70 godina moglo bi da se izbegne svake godine.

Očekivani životni vek bi se produžio za 7,5 meseci za osobe koje su nedovoljno aktivne.

Osim toga, države članice EU bi uštedele 0,6 odsto zdravstvenog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.