medvedFoto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Amerika možda deluje kao podeljeno društvo, ali jedna stvar zagarantovano ujedinjuje naciju svake godine: “Nedelja debelog medveda”, oktobarsko takmičenje za izbor najdebljeg i za hibernaciju tokom zimskog sna nasjpremnijeg medveda u Nacionalnom parku Katmai na Aljasci.

“Nedelju debelog medveda”, koja se završava u utorak a prošle godine je okupila 650.000 učesnika koji su glasali, je pre sedam godina osmislio tim iz Explore.org, sajta koji objavljuje video snimke života u divljini napravljene veb kamerama, filmove o prirodi i fotografije životinja.

Ubedljivo najveću pažnju od svih inovacija ovog tima privuklo je upravo takmičenje medveda na Aljasci, koje se održava u dve zasebne kategorije – za juniore i odrasle medvede.

Nadmetanje se održava upravo u trenutku kada su medvedi najpozamašniji, posle dužeg vremena gozbi uz losose iz reke Bruks, a pre nego što se smeste i otpočnu svoj zimski odmor.

Kada se sledeće nedelje završi glasanje i glasovi budu prebrojani, biće proglašeni pobednici.

Kako prenosi Gardijan, jedna veb stranica koja prati brojeve navodi da će ovogodišnje takmičenje nadmašiti ono od prošle godine po ukupnom broju entuzijasta koji su ga pratili i učestvovali u glasanju.

A ove godine su “takmičari” debeli. Baš debeli.

U kategoriji odraslih nalazi se Čank, “odrasli mužjak sa usko postavljenim očima, istaknutim lukom obrva i prepoznatljivim ožiljkom preko njuške”.

Čak i kad je u najmršavem izdanju, Čank na sebi “nosi znatne zalihe masnoće, naročito na zadnjem delu tela”.

Medved broj 747 je opisan kao “najdominantniji mužjak na reci” i premašio je medveda 856, koji je bio dominantan tokom poslednjih nekoliko godina.

Za razliku od uobičajeno rodno podeljenih ljudskih sportova, debele mečke su u grupi sa mužjacima na ovom takmičenju.

Među njima je Holi, “odrasla ženka srednje veličine, sa žutim ušima i krznom i mrkim kandžama, koja je ljubimica fanova”.

“Do rane jeseni, Holi je obično veoma debela”, kažu stručnjaci sa sajta i dodaju da ona “po obliku i boji liči na tostirani maršmelou”.

U konkurenciji je i jedna “veoma lepa, mlada i žuta mečka”, pod takmičarskim brojem 131, čije oči deluju našminkano pošto “oko njih ima kolutove boje dima”.

Nacionalni park Katmai, smešten na jugozapadu Aljaske, je dom za oko 2.200 medveda.

Ember Kraft, menadžerka Nacionalnog parka, rekla je za Si-En-En da osim toga ima još blizu sto medveda duže reke Bruks, naročito u delu u kojem plivaju lososi.

Prema njenim rečima, dominantni odrasli mužjak može da ulovi i pojede više od 30 riba na dan i da dostigne težinu od gotovo pola tone dok stigne zima.

“Kada pomislite koliko medvedi moraju da se ugoje da bi preživeli šest meseci gladovanja, ne možete da ne navijate za njih”, kaže Bruks.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.