ukrajina zito zitariceFoto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Teretni brodovi sa ukrajinskim žitaricama blokirani su danas u lukama pošto je Moskva zatražila garancije o zaštiti ruske flote u humanitarnom koridoru u Crnom moru za izvoz žitarica.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć izjavio da je „koridoru za prevoz žitarica potrebna pouzdana i dugoročna zaštita“.

„Rusija mora jasno da shvati da će dobiti oštar globalni odgovor na svaku meru koja remeti naš izvoz hrane“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je reč o „vitalnom pitanju za desetine miliona ljudi“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče u razgovoru sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je „potrebno“ dobiti od Kijeva „realne garancije o strogom poštovanju sporazuma iz Istanbula, konkretno da humanitarni koridor neće biti upotrebljen za vojne ciljeve“.

Sporazum o isporuci žitarica, potpisan je u Istanbulu 19. jula pod pokroviteljstvom Turske i UN i omogućio je izvoz miliona tona žitarica zarobljenih u ukrajinskim lukama tokom ruske ofanzive na Ukrajinu.

Rusija je u subotu objavila da „suspenduje“ učešće u sporazumu pošto je optužila Kijev da je odgovoran za napade dronovima na njenu flotu na Krimu. Napadi su izvedene korišćenjem „humanitarnog koridora“ u Crnom moru za izvoz ukrajinskih žitarica.

Ukrajina s druge strane kaže da je Rusija upotrebila lažni izgovor da ne bi sprovela sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.