Tereza Ribeiro: Sužava se prostor slobode medija u Rusiji 1Tereza Ribeiro Teresa Ribeiro Foto: Beta//European Commission/Lukasz Kobus/DS

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro upozorila je danas da se prostor slobode izražavanja i slobode medija u Rusiji kontinuirano smanjuje pošto vlasti donose restriktivnije zakone.

Ribeiro je reagovala pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin 14. jula potpisao zakon koji predviđa važne izmene zakona o medijima, posebno u odnosu na strane medije u Rusiji, kao i donošenje zakona o medijima.

Duboko je zabrinjavajuće što Rusija nastavlja da nameće stroga ograničenja koja su potpuno nespojiva sa pravom na slobodu izražavanja i slobodu medija, rekla je Ribeiro.

Pozivam vlasti da ukinu ove veoma restriktivne i nesrazmerne zakone i zaustave druge inicijative koje ograničavaju javnu debatu i slobodan protok informacija, koje imaju opasan uticaj na rad novinara, dodala je ona.

Izmene zakona daju velika ovlašćenja glavnom tužiocu ili njegovim zamenicima, da uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova, da zabrane delatnost stranih medija koji rade u Rusiji, uključujući onlajn medije.

Takva zabrana može uključivati povlačenje akreditacije stranih dopisnika u Rusiji, registracije i dozvole za emitovanje, zamrzavanje bankovnih računa i bankarskih operacija i zatvaranje biroa pogođenih stranih medija, navodi se u saopštenju OEBS.

Tokom perioda suspenzije, izdavačima, urednicima i novinarima pogođenih medija nije dozvoljeno da obavljaju bilo kakvu aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.