Tramp bi sutra mogao da bude oslobođen 1Foto: Fonet/AP

Sve su manji Izgledi da republikanci prihvate zahtev demokrata i dopuste svedoke na suđenju o opozivu Donalda Trampa u američkom Senatu, čime raste mogućnost da predsednik već sutra bude oslobođen optužbi, pišu američki mediji.

Senatori su u sredu postavljali pitanja Trampovom pravnom timu i demokratskim zastupnicima Predstavničkog doma koji su učestvovali kao „tužitelji“ na suđenju u postupku opoziva predsednika.

Bela kuća se usprotivila planiranom objavljivanju knjige bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost DŽona Boltona, koji je rekao da je predsednik imao središnju ulogu u politički motivisanoj kampanji pritiska na Ukrajinu.

Američki republikanski senator DŽon Baraso, broj tri po rangu, rekao je kako je moguće da se suđenje završi danas i da demokrate ne ostvare svoj cilj, a to je pozivanje svedoka.

„Jasno se ide prema konačnoj odluci koja će biti doneta danas“, rekao je on iako je priznao da još nekoliko senatora želi poslušati odgovore na pitanja. Upitan kada bi se danas moglo glasati kako bi se stavila tačka na raspravu o pozivanju svedoka i prešlo na donošenje odluke o Trampu, Baraso je odgovorio da će se verovatno održati danas poslepodne.

Drugi republikanski senatori predvideli su sličan ishod u razgovorima s novinarima tokom pauza na suđenju u sredu. Demokratama su potrebna četiri glasa republikanskih senatora kako bi imali većinu za izglasavanje pozivanja svedoka. Očekuje se da će Senat osloboditi Trampa, ali dopuštanje svedoka poput Boltona moglo bi mu naneti političku štetu pred izbore 3. novembra. Tramp je napao u sredu Boltona na Tviteru, kazavši kako bi, da je slušao Boltona, „dosad već bili u šestom svetskom ratu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.