Tramp i Merkelova: Rusija da pruži odgovore o trovanju agenta 1Foto: EPA/MICHAEL UKAS / POOL

Američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej rekao je da su SAD u potpunosti uz Veliku Britaniju u slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju.

„Predsednik Tramp je rekao da su SAD u potpunosti uz Veliku Britaniju i složio se da ruske vlasti moraju da pruže nedvosmislene odgovore o tome kako je došlo do korišćenja nervnog agensa“, saopštio je portparol Mejove, prenosi Sputnjik. kako navode, u saopštenju Bele kuće navodi se da je američki predsednik izjavio da su Sjedinjene Američke Države solidarne sa svojim najbližim saradnikom i spremne da pruže svu pomoć Velikoj Britaniji u istrazi.

Sputnjik prenosi,  i da je nemačka kancelarka Angela Merkel takođe  razgovarala sa britanskom premijerkom i saopštila da Rusija mora da pruži „brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila Vlada Velike Britanije“ u vezi sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke Julije.

„Kancelarka je oštro osudila taj napad i naglasila da se vrlo ozbiljno odnosi prema oceni Vlade Velike Britanije o odgovornosti Rusije za napad. Rusija mora hitno da odgovori na legitimna pitanja Vlade Velike Britanije i u što skorije vreme otkrije odgovarajući program o hemijskom oružju pred Organizacijom za zabranu hemijskog oružja“, navodi se u saopštenju Vlade Nemačke.

„Premijerka je obavestila (Merkelovu) da je Vlada došla do zaključka da je odgovornost Rusije za napad na Sergeja i Juliju Skripalj veoma verovatna. Strane su razmatrale agresivno ponašanje Rusije i dogovorile su se da je važno da saveznici postupaju usklađeno. Kancelarka Merkel osudila je napad i rekla da je na strani Velike Britanije“, ističe se u saopštenju pres-službe Vlade Velike Britanije.

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su onesvešćeni 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a prema navodima oni su otrovani vojnom nervnom supstancom.

Britanska policija saopštila je da će istraga o napadu hemijskom supstancom na Skripalja trajati više nedelja i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nijednog osumnjičenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.