Foto: Beta/ AP/ Evan Vucci

„SAD podržavaju napore Japana da poboljša svoje odbrambene kapacitete, poslednjih meseci smo im poslali veliku količinu vojne opreme“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare i objavio da Japan namerava da kupi 105 letelica najnovijeg modela F-35.

Japan je krajem 2011. najavio da kupuje 42 aviona F-35, a sa novom narudžbom je prvi međunarodni klijent za ovaj borbeni avion pete generacije.

Kako navodi agencija Frans pres, Japan je u decembru najavio tu narudžbu, čime je podigao na 147 ukupan broj tih aviona koje će imati, prema saopštenju američkog proizvođača Lokid Martina objavljenom tada.

Vlada Šinza Abea koja je u decembru najavila rekordan budžet za vojsku povećala je uvoz američke vojne opreme pod pritiskom Donalda Trampa. Cilj je da se suprotstavi vojnoj pretnji Kine, a i da smanji trgovinski deficit sa SAD, koji američki predsednik redovno kritikuje.

Avion F-35 koji se pripremao od početka 1990-ih i probno poleteo 2006. godine, proizvodi Lokid Martin, a motore drugi američki proizvođač Prat i Vitni. Prema poslednjim podacima 390 F-35 aviona isporučeno je u svetu.

Povezani tekstovi